Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малта обещава да помилва посредник, ако каже кой е поръчал убийството на Дафне Галиция

| обновено на 19.11.19 в 17:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат заяви днес, че е обещал помилване на предполагаемия посредник в убийството на Дафне Каруана Галиция, ако той посочи поръчителя, предаде АФП.

Той направи изненадващата оферта, след като властите арестуваха лице, което твърди, че знае кой е наредил убийството на известната разследващата журналистка журналиста и блогърка, която бе взривена в колата си през 2017 г.

Помилването ще обхване всеки криминален случай, в който заподозреният може да е замесен, но той трябва да помогне на властите и неговите доказателства трябва да бъдат представени в съда, каза Мускат.

Полицията на Малта и Интерпол, която помага за разследването на нашумелия случай, арестуваха миналата седмица няколко души при операция срещу прането на пари, включително лице, заподозряно, че е замесено в убийството на журналистката. Смята се, че задържаният е свързал поръчителя с мъжа, заподозрян в извършването му, както и с хората, които са помогнали за набавяне на взривното устройство за престъплението.

Каруана Галиция, наричана от привържениците си „жената Уикилийкс“, разкриваше корупция в Малта, включително сред политици.

„След разпитите това лице изрази намерение да сътрудничи на властите и чрез адвокатите си поиска първо президентско помилване за всички случаи, в които може да е замесено“, каза Мускат пред журналисти.

„Обсъдих въпроса с властите, включително главния прокурор и постигнахме съгласие, че не може да бъде дадено помилване без сигурност за информацията, която ще бъде предадена“, добави той.

Мускат каза още, че е подписал писмо, което подчертава, че когато лицето свидетелства в съда и информацията се потвърди, той ще препоръча лицето да получи помилване от президента.

Мускат и семейството му бяха сред хората, обвинявани от журналистката в нейните разследвания и блог.

Предстои трима мъже да бъдат изправени пред съд като извършители на убийството, но поръчителят досега не е идентифициран.

През септември Малта предприе изненадващо решение, като назначи пенсиониран съдия да води делото за убийството на журналистката през октомври 2017 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени