Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Жена без значение" в театър "Българска армия"

Стоян Радев: Отношенията мъже - жени са тема от Холивуд до Истанбулската конвенция

Снимка: БГНЕС

"Жена без значение" е текст, който е сравнително непознат и не е поставян нито скоро, нито често, а както и само заглавие подсказва, той би могъл да прозвучи много на време и много на място, защото отново въпросът за мъжете и жените и техните взаимоотношения стана тема от Холивуд, та чак до "Истанбулската конвенция". Това каза пред БНР режисьорът Стоян Радев и добави:

"Оскар Уайлд е любимец на публиката по цял свят, а и в България. Аз не откривам нещо нова, а продължавам една линия, която има нужда да бъде продължавана".

По думите му тази пиеса на Уайлд се смята за по-различна, дори по-проблематична: "Това става заради една жанрова еклектика, доколкото в нея има ирония хумор, но и много силна драматична линия".

С тази пиеса авторът поставя много остро въпросът, свързан с мястото на жената в света, каза той в предаването "12+3" по програма "Хоризонт".

Режисьорът сподели, че работата с текст на Оскар Уайлд създава чувството, че докосваш нещо съвършено - като изказ, като конструкция:

"Предизвикателството е в това, че във всяка интерпретация - режисьорска или актьорска - винаги имаш чувството, че не си на равнището на виртуозността, на тази изящност на този текст. Много е трудно да се качиш при него".

Премиерата на "Жена без значение" в театър "Българска армия" е на 21-ви ноември.

Цялото интервю на Даниела Големинова с режисьора Стоян Радев в "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна