Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оригинали на Паганини със световна премиера на запис, осъществен от Марио Хосен

Eксклузивно в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме един от най-новите проекти на цигуларя Марио Хосен, свързал името си от доста време с творчеството на Николо Паганини – най-прочутия и боготворен цигулар в музикалната история. 

Най-интригуващият факт за този диск на Марио Хосен, издаден през 2018 г. в Австрия, е, че в него са включени премиерни записи на оригиналните версии на добре познати виртуозни пиеси като „Le Streghe“, Вариации "I Palpiti“ и „Non piu mesta“. В оригинал Паганини е изисквал инструментът на солиста да бъде настроен полови тон по-високо от стандартното настройване на цигулката, а оркестърът да свири в половин тон по-високата тоналност – изключително екстравагантен подход, който в по-късните епохи известните цигулари не използват, а са направени преработки на творбите за унифициране на строя. В компактдиска присъства и една творба на Николо Паганини, която досега никога не е била записвана – заглавието й е "Религиозна интродукция и Рондо del Campanello". Тя е в три части, като освен акомпанимента на ансамбъл Vienna Classical Players под диригентството на Мартин Кершбаум, в нея участва и мъжкият хор на Wiener Singverein, подготвен от Йоханес Принц. Точно това е най-интересната страна на произведението – в него Паганини съчетава религиозното със светското, а на финала звучи познатата ни тема "Ла Кампанела" от Втория цигулков концерт. 

В албума Марио Хосен свири на предоставената му цигулка, изработена през 1749 г. от Джовани Батиста Гуаданини. Чуйте подробностите, разказани от него, в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна