Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроект предвижда отпадане на таксите за някои университетски специалности

Красимир Вълчев
Снимка: Красимир Вълчев / Снимка: БГНЕС

Отпадане на държавните такси за университетски специалности с очакван недостиг на пазара на труда предвиждат промени в Закона за висшето образование, приети на първо четене от парламентарната ресорна комисия.

Приемът в държавните университети е напълно либерализиран, а това разваля репутацията на ВУЗ-овете, категоричен е просветният министър Красимир Вълчев.

И докато от съвета на ректорите предлагат мораториум върху откриването на нови висши училища, министърът вижда решението в създаване на национална карта на висшето образование: „Инструмент, който да определи профилната и териториалната структура, да намери сечението между обществения интерес и предлагането на висше образование“.

В разговора за необходимостта от ориентиране на обучението към нуждите на бизнеса се включи и Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България:

„На пазара на труда има голям излишък на завършили някои специалности, които не се търсят. В същото време има недостиг на специалисти с инженерно-техническо образование, природо-математическите дисциплини, педагогическите, медицинските“.

Проектозаконът предвижда още сключването на договори между просветния министър и ректорите на ВУЗ-овете, без да бъде засегната тяхната академична автономност, увери Вълчев.

„Единственото, което се предлага, е споделянето на отговорността за стратегическото управление“.

Предстоят обсъждания на промените в пленарна зала.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени