Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приоритетите на посланика на САЩ: Свързаност, сътрудничество и справяне с корупцията

| обновено на 22.11.19 в 12:28
Снимка: БГНЕС

Срещата на американския президент Доналд Тръмп и българският министър-председател Бойко Борисов няма да е посветена единствено на сделката за изтребителите Ф-16. Това обяви посланикът на Съединените щати у нас Херо Мустафа по време работна бизнес закуска с представителите на Американската търговска камара у нас.

"Очаквам президентът Тръмп и премиерът Борисов да говорят за тясното ни сътрудничество в областта на сигурността, за търговията и инвестициите, да подкрепят върховенството на закона и да обсъдят сигурността на енергийните доставки. Трябва да се възползваме максимално от настоящия етап в партньорството между САЩ и България и да работим заедно за постигането на едни наистина постижими цели."

Посланикът определи приоритетите си за предстоящия мандат като приоритетите с трите "с" - свързаност, сътрудничество и справяне с корупцията. Мустафа се ангажира да работи за задълбочаване на връзките между България и Запада, за развитието на регионалното сътрудничество и за енергийната сигурност и разнообразяването на доставките и за справянето с корупцията:

"Ще работя с българското правителство и гражданското общество в борбата с корупцията и за подобряването на върховенството на закона, което отключва  значение за постоянния растеж на България. Изграждането на силна демокрация  изисква постоянна работа в защита на върховенството на закона и свободата на медиите. Само когато могат да бъдат чути всички гласове, когато гражданите вярват в своето правителство и неговите институции, една държава  и една икономика могат да постигнат пълният си потенциал."

Посланикът препоръча страната ни да предприеме сериозни стъпки в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията. Като свои приоритети посланик Херо Мустафа посочи работата за превръщането на България в енергиен разпределителен център и подчерта потенциала на страната ни да се превърне в динамичен газов пазар и пазар за електроенергия в региона. 

Американският посланик в България категорично подчерта, че двустранните отношения стават все по-интензивни и неколкократно благодари за топлото посрещане в страната ни.

Репортажа на Наталия Ганчовска можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от