Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софи Порншлегел: Зелени и крайнолеви може да създадат проблеми на новата ЕК

Снимка: БГНЕС

Анализаторът от Центъра за европейска политика в Брюксел Софи Порншлегел смята, че Зелените и Левицата в Европейския парламент може да създадат проблеми на Комисията Фон дер Лайен при нейния вот на 27-ми ноември на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Тя обаче казва, че вероятно Комисията все пак ще получи зелена светлина, но ще работи доста трудно. Порншлегел е на мнение, че може да не се стигне изобщо до номинация на британски еврокомисар.

Очаквахте ли изненада на заседанието на посланиците на страните-членки вчера? Нека припомним, че те одобриха състава на Комисията...

Не, от посланиците не очаквах изненада. Знаех, че решението ще мине. Проблемът е повече в парламента. Някои от групите, като например, Зелените, остават несъгласни с избора на унгарския кандидат. И дори най-общо да смятам, че Комисията ще може да встъпи в длъжност на 1-ви декември, парламентът е този, който по-скоро ще й създаде проблеми.

Тоест, не изключвате и възможността комисията Фон дер Лайен да не може да събере необходимото мнозинство в сряда...

Да, мисля, че може да стане и така. Не съм сигурна, че всички групи ще гласуват „за“. Според мен, Зелените и Левицата намекват, че може и да не я подкрепят, докато консерваторите и социалдемократите ще гласуват „за“.

И смятате, че причината за позицията „против“ е унгарецът Вархей, така ли?

Да, най-вече заради унгарския еврокомисар, въпреки че когато гледахме изслушванията на тримата кандидати - Тиери Брьотон, Оливер Вархей и Адина-Йоана Вълян, се появиха проблеми най-вече с Брьотон и унгарския кандидат. Брьотон все пак мина още на първи тур, но Вархей трябваше да отговаря на допълнителни писмени въпроси. Така или иначе, тези две фигури не се харесват нито на Зелените, нито на Левицата и парламентът е изключително фрагментиран. Вижда се, че трудностите, които се появиха още през юли с вота за Фон дер Лайен, явно продължават и работата на тази Комисия няма да е лека.

Засега обаче само една политическа група в Европейския парламент е заявила категорично, че няма да подкрепи новата Комисия и това е Европейска обединена левица/Северна зелена левица....

Мисля, че при Зелените като цяло има все пак повече реализъм, отколкото в тази Левица. Затова може би те ще стигнат до някакво споразумение да подкрепят тази Комисия най-общо, но все пак вероятно ще се водят доста трудни дискусии и то доста повече, отколкото обикновено. Причината е еврокомисар като унгарският, който все пак остава доста близък до премиера Виктор Орбан. Знае се, че Зелените са доста критично настроени към неговото правителство и тези проблеми сега се пренасят на европейско ниво. Според мен обаче, накрая ще имаме Комисия, която ще заработи от 1-ви декември, но доста трудно.

Мислите ли, че правните служби на европейските институции наистина са подплатили достатъчно солидно новата Комисия, особено за отсъствието на британски еврокомисар?

Не, и точно тук е проблемът. Видя се, че има различни мнения, които дадоха правните служби на Комисията и Европейския парламент. Според мен, парламентът определено имаше интерес да заяви, че вотът ще мине на пленарна сесия на 27 ноември, за да заработи Комисията от 1-ви декември. След това правната служба на Комисията заяви, че категорично трябва да се следва номинацията на страните-членки. И след като Великобритания не излъчи свой кандидат, се създаде проблем. Истина е, че има правна несигурност за решенията, които тази Комисия ще взема, след като няма британски еврокомисар. Тук е големият проблем. 

Именно тук изниква въпросът дали решенията, които ще взема комисията Фон дер Лайен, няма да се окажат нелегитимни...

Да, това е възможно. Освен това, Брекзит винаги е бил политически проблем, от една страна, но и правен, от друга. И мисля, че тук има различни мнения за евентуално политическо решение, което може да бъде взето и това, което представлява правната страна на въпроса. Юристите ще казват: „Трябва ни правна база, която да е изключително ясна, за да продължим да работим“. Същевременно много хора, които са в политиката, ще продължават да търсят решения, тъй като явлението Брекзит не е съществувало до момента - договорите не казват съвсем ясно какво се случва, когато една страна-членка излиза от ЕС. Затова има голяма свобода за интерпретации и политически преговори в тази област.

Очаквате ли Великобритания въобще да номинира еврокомисар?

В момента Обединеното кралство е в предизборен период, а самите избори са насрочени за 12-ти декември. До този момент не може да има номинация, след като предстоят политически избори и правителството не иска да я направи. Има вероятност това да стане през януари, тоест до следващата определена дата за Брекзит - 31-ви.

А може ли да не стане и тогава?

Да. При всички положения на 1-ви декември, когато ще започне работа, Комисията няма да стартира със законодателни инициативи - първо комисарите трябва да намерят местата си. И тъй като датата за Брекзит е 31-ви януари, до тогава няма да има кой знае колко решения и най-вече със сериозно политическо влияние. Според мен, всички тръгват от позицията, че оттеглянето на Великобритания ще стане тогава и проблемът автоматично ще се реши на 1-ви февруари. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна