Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо традиционните партии в Германия губят подкрепата на избирателите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Традиционно стабилната Германия изглежда така само на повърхността. Управляващата голяма коалиция между консерватори и социалдемократи - поредна в историята на Федералната република - преполовява мандата си. И все още никой не смее да заяви категорично, че ще го изкара докрай. Следващите парламентарни избори трябва да се проведат през 2021 г. Тогава от политическата сцена ще слезе канцлерът Ангела Меркел. А с нея си отива и едно цяло поколение политици и избиратели, прекарали съзнателния си живот под мантията на нейното 14-годишно управление.

На този фон във фокуса на вниманието са два партийни конгреса - вчера и днес на консервативния Християндемократически съюз на канцлера Меркел, и в началото на декември - на социалдемократите на вицеканцлера ѝ Олаф Шолц. От тях се очаква отговорът на въпроса, ще издържи ли голямата коалиция до следващите регулярни избори за Бундестаг?

Конгресите на двете управляващи партии са ключови, черешката на тортата е, че и двете партии са в много сериозни кризи. ХДС се бори със сериозен срив в доверието, както показаха няколко избори тази година – европейските и регионални.

Социалдемократите имат същия проблем. Те изгубиха позицията си на втора политическа сила, а освен това нямат и лидер, след като Андреа Налес подаде оставка заради лошото представяне на евроизборите.

Така на преден план в Германия излезе въпросът къде се изгубиха големите традиционни партии и къде остана средната класа, която традиционно гласуваше за тях и която е в основата на германското общество.

Коментара можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна