Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успее ли срещата на нормандската четворка да постигне решение за Донбас

Ангела Меркел и Володимир Зеленски в Берлин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какви са настроенията в Киев преди срещата на високо равнище на нормандската четворка в Париж на 9 декември, след като тази седмица украинският външен министър Вадим Пристайко обяви, че страната му е готова на „разумен компромис“.

Всички сигнали са, че в Париж ще има среща между президентите на Украйна и Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин, след като още на 15 ноември от Елисейския дворец съобщиха за първата лидерска среща в нормандски формат от 2016 г.

Зеленски работеше за тази среща очи в очи, откакто встъпи в длъжност, основите за нея се полагат още от лятото. За срещата допринесе и френският лидер Еманюел Макрон, който още преди срещата на Г-7 през август демонстрира топло отношения към Путин и се зае да играе активна роля за постигане на компромис в Източна Украйна.

Не трябва да се забравя, че между Франция и Германия има един сблъсък, който може да попречи на успеха на срещата на върха на нормандската четворка. Сблъсъкът се дължи на позицията на Еманюел Макрон пред сп. „Икономист“, че „НАТО е в мозъчна смърт“.

Коментара можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна