Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест въпроса без отговор от комисията по културата и медиите

Снимка: Иван Русланов

Преди седмица по инициатива на комисията по културата и медиите в НС бе създадена работна група за промени в Закона за радио и телевизия. Заседанията на тази работна група обаче не са публични и никой не може да разбере какви промени в Закона за радио и телевизия се подготвят. Тъй като една от функциите на обществените медии е да информират обществото за всички намерения за законодателни промени, потърсихме пресцентъра на ГЕРБ, откъдето ни отказаха събеседник – член на комисията по културата и медиите, с когото искахме да обсъдим предстоящите промени. По тази причина в студиото на програма "Христо Ботев" нямаше представител на комисията по културата и медиите, но въпросите ни към тях все още стоят и ние ги зададохме днес в ефира.

Уважаеми народни представители и членове на комисията по културата и медиите, бихме искали да ви попитаме:

1. Кой избра състава на работната група, която ще даде предложения за промени в Закона за радио и телевизия?

2. Каква е медийната компетентност на юристите на Телевизия СКАТ и Канал 3 за функцията на обществените медии? При положение че Телевизия СКАТ е санкционирана от СЕМ 40 пъти за периода 2003-2018 година за език, който не отговаря на журналистическите стандарти?

3. В качеството си на какви медийни експерти присъстват г-н Валери Симеонов, лидер на НФСБ, зам.-председател на НС и собственик на телевизия СКАТ, както и депутатът от същата партия (НФСБ) Христиан Митев?

4. Защо в работната група е поканен бивш генерален директори на БНР, а не временно изпълняващият длъжността генерален директор Антон Митов или пък член на Управителния съвет на радиото?

5. Само на територията на София има 3 университета, в които се преподава журналистика и медийно право. Защо в работната група не присъства нито един утвърден медиен експерт в лицето на университетски преподаватели или експерти с опит в европейското законодателство, свързано с обществените медии?

6. Защо заседанията, както и решенията на новосъздадената работната група, не са публични и до тях нямат достъп журналисти както от обществените, така и от други медии? Ако промените в ЗРТ засягат обществените медии, би следвало обществото да знае за намеренията на работната група.

Въпросите ни ще бъдат валидни във всяко едно издание на „Мрежата“ и предаването ни е отворено за обсъждане на всеки един от тях.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна