Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиканти и разказвачи се събират в "Невидено", за да възродят българския фолклор

Мирослав Зографски, Беатрис Благоева, Минчо Недев, Анна Анова и Мирослав Моравски
Снимка: Личен архив

“Невидено” е група-спектакъл. Тя е пиеса от песни и книга, прочетена на живо. Така описват себе си етно-рок бандата, които освен музиканти, са и актьори и разказвачи. Събрани около спектакъла “Коренуване“, те решават да продължат с творчеството и свиренето, завладени от магията на българския фолклор.

Що е "Коренуване"?

"Коренуване"  е една история с песни за музикант и емигрант, който се завръща за кратко в България. Тръгвайки обаче по Родопите и връщайки се в спомените си, осъзнава, че не може да се върне обратно при семейството си. "Има един магичен мистичен момент, в който той се вижда с едно самодивско създание и с него говори само с песни. В този диалог ние се надпяваме и надсвирваме", разказва авторът на историята, който е и вокалист и китарист в групата, Мирослав Моравски.

"Довеждам го до катарзис. Той открива много истини за себе си, променя доста неща и решава да поеме по различен път чрез мен и нашето взаимодействие и общуване с песни", допълва Беатрис Благоева, която играе ролята на самодива в спектакъла.

Пътят обратно

Основното послание, закодирано в музиката на "Невидено" – да покажат обратния път към дълбоките корени на българското:

"… и към това, което ни прави такива каквито сме били и каквито ще бъдем", подчерта перкусионистът Мирослав Зографски.

"Българинът има свойството да къса с корените си, а във фолклора има много закодирани смисли. Има една магия, която сме забравили, но я има от хилядолетие. Години са се изисквали, за да я забравим, изтрили са я, но ние сме упорити и си я връщаме обратно", допълни басистът в групата Минчо Недев.


Защо "Невидено"?

Първоначално носят името "Оркестъра на дивите". Но вдъхновени от първата част на историята на "Коренуване", наречена "Невидена река", стават "Невидено":

"Реката е нещо, което свързва всички ни. Тя е във всички хора, някои я виждат и усещат, а някои хора са в нея, без да могат да я видят. "Невидено" всъщност е пътят към реката, пътят към това, което усещаме, но е трудно да обясним с думи“, обясни Мирослав Моравски.

Фолклорът днес

Според Анна Анова, която е вокалист и гъдулар в "Невидено", фолклорът днес е забравен и възприеман дори за "бутикова" музика:

"Не всеки може да го слуша, да се качи в колата си и да си го пусне. Може би това е нашата най-голяма борба."

"Много често идват хора при нас, които казват - "Изобщо не харесвам народна музика, обаче това е много яко!" Като напишеш "Фолклорна вечер" и край - хората си мислят, че излиза в най-добрия случай Валя Балканска. Етикетите са голям проблем", смята Мирослав Моравски.

Още днес може да чуете "Невидено" на живо – от 19 ч. в клуб MAZE в София. А преди това ги чуйте в звуковия файл или вижте гостуването им в "Изотопия" тук.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени