Изотопия

Радиоизотопите, казват умните хора, са елементи с извънредно много енергия в ядрата си. Затова и спонтанно се разпадат. Обратно на научните закони, радиоизотопите на „Изотопия“ спонтанно се събраха, за да ви облъчат с енергия. Да ви отведат на места, които ще ви изумят. Да очертаят територия за свободните и най-вече будни особняци, които имат какво да кажат. Онези, които обичат да плават в бури, напъват мишци и неутрони и събират сили.

Защото „Изотопия“ е автономия за слушане.

Бъдете будни и радиоактивни всеки четвъртък от 22:05 до 24:00 часа по „Хоризонт“. С вас ще се редуват да будуват два екипа:

Лора Търколева и Иван Нотев;
Лъчезар Вълев, Константин Мравов и Веселин Димитров.

Публикации

Нощем със сънливците, светулките и вампирите

Що за тайни крият явните и скрити музейни експонати? Как дори костица от отдавна изчезнал вид може да ни разкаже неочаквани истории ? Кога шегите в компания на изследователи могат да привлекат световното внимание към изключително рядък бозайник? Има..

публикувано на 11.08.22 в 16:06

Визионерство по и под улиците и улуците

Най-новият стенопис на София все още не е кроснат. Разбирайте, надраскан от твърде смел графитаджия. Наскоро белгийският художник Хейс Ванхее осъществи първия си проект в Източна Европа като избра софийската централна уличка "Хан Аспарух № 23". Вписа..

публикувано на 10.08.22 в 18:45

"Кавал Парк", или как американец от руски произход се влюби в българския фолклор

Колко силно може да те плени българския фолклор и неговите ритми? Толкова, че да останеш в една непозната дотогава за теб среда, управлявана от непонятна за теб система. Но сърцето ти да говори и да те тегли към тази земя и нейната музика...

публикувано на 06.08.22 в 14:55

Науката в дланта ни: Как се гледа "Цвете в епруветка"?

Можем ли да държим науката в ръка и да наблюдаваме как процъфтява? Можем благодарение на биотехнолозите Йоана Ушакова и Петър Нефтелимов . Проектът им "Цвете в епруветка" е сравнително нов, но вече провокира смели мечти. От Петър и Йоана можете..

публикувано на 30.07.22 в 20:20

В океанските дълбини на споделената тишинавтика

"На Острова не е като на брега, на Острова е друго, съвсем друго. По-притихнало е и по-будно, застинало като че ли извън времето, а на моменти е по-интензивно, по-трудно, по-обгръщащо и много по-вълшебно. Такова, в което миговете текат на..

публикувано на 30.07.22 в 16:33

Възраждащият се български боулинг

От тази седмица България отново има своя лицензирана боулинг федерация. Това е само един от няколко такива акта на министъра на спорта в оставка Радостин Василев и официализира отново вече съществуващата организация и традиция на този спорт у нас...

публикувано на 26.07.22 в 16:31
Павел Павлов има доверието на 90% от гласувалите във вота на доверие

Как се печели вот на доверие в шуменско училище

Докато политическия дебат в държавата ври и кипи и всеки ден ни зарежда с нов епизод - чертаят се червени линии, пускат се тайни записи и се търси прошка - един училищен директор от Шумен спечели с категорична подкрепа гласуван от колегите му..

публикувано на 25.07.22 в 19:25

Властелини на скоростните изчисления

Абсолютен ужас или изящна красота. Оценки за нея има и в двете крайности на емоционалния спектър.  Математика. Поводът да си говорим за нея в Автономията са грандиозните български успехи на Световно първенство по изчисляване на..

публикувано на 25.07.22 в 17:19

Хълмът със стоте стола

Вероятно много от вас ще повдигнат вежди, когато някой им каже, че и София, подобно на Пловдив, си има хълм. Доскоро той беше забравена част от градския пейзаж, но благодарение на група млади хора се върна към живот. И то какъв! Стълбите над..

публикувано на 17.07.22 в 16:55

Носталгични истории за морето преди бетона

Истории за почивни бази, спестовни хазяйки и цветни палатки - за ракия "Академик Неделчев" и корекомско уиски, за миди на ламарина и селски магазини, в които продават вафли и пешкири. "Изотопия" търси бисери от Черноморието от времената преди да..

публикувано на 13.07.22 в 17:20