Изотопия

Радиоизотопите, казват умните хора, са елементи с извънредно много енергия в ядрата си. Затова и спонтанно се разпадат. Обратно на научните закони, радиоизотопите на „Изотопия“ спонтанно се събраха, за да ви облъчат с енергия. Да ви отведат на места, които ще ви изумят. Да очертаят територия за свободните и най-вече будни особняци, които имат какво да кажат. Онези, които обичат да плават в бури, напъват мишци и неутрони и събират сили.

Защото „Изотопия“ е автономия за слушане.

Бъдете будни и радиоактивни всеки четвъртък от 22 до 24 ч. по „Хоризонт“.

С вас ще будуват Елеонора Николова, Иван Нотев, Иван Русланов, Лъчезар Вълев и Лора Търколева.

Публикации

Пътешественикът Петър Ванев описва в книга прехода си по Апалачката пътека

Преди няколко години Петър Ванев хвърля вратовръзката, за да извърви хиляди километри сред невероятната, но и капризна природа на Северна Америка. С три прехода, последният приключил през 2019 г., русенецът стана единственият българин - поне..

публикувано на 11.12.19 в 16:00
Първият български хуманоиден робот Роки

Първият български хуманоиден робот е шуменец

Докато хуманоидните роботи получават все повече внимание не само в света на технологиите, но и от широката общественост, в шуменски гараж е създаден Роки. Младият инженер Росен Христов изработва хуманоидния робот с амбицията тепърва да доразвива..

публикувано на 09.12.19 в 15:50
Патрис Франчески в Банско

За духа на приключенията говори френският мореплавател, пилот, писател и философ Патрис Франчески

Той е обиколил света по вода и по въздух. Живял е с редица примитвни племена, като пигмеите, индианците по Амазонка, както и с хората в Папуа-Нова Гвинея. На 18 г. предприема първото си пътуване в Южна Америка. На 20 г. е първата му експедиция при..

публикувано на 06.12.19 в 00:00
„Случки в близката нереалност“ на Макс Блехер

В близката нереалност на Макс Блехер

Кой е Макс Блехер и какво го свързва с големите имена на европейската литература от миналия век? „Изотопия“ потърси отговора на въпроса, след като на български излезе „Случки в близката нереалност“. Макс Блехер е забравен модернист, казва Лора..

публикувано на 29.11.19 в 19:28

Десет Dubioza (и не само) заповеди

Часове преди да избухнат в столичната зала „Арена Армеец“, „Изотопия“ ви среща с момчетата от „Дубиоза Колектив“ в естествената им среда – по време на изпълнение, сред фенове, които знаят текстовете им наизуст, и други, които са се оказали на..

публикувано на 29.11.19 в 15:01

„Нова Генерация“ – мост между миналото и днес

Определяният като бутиков концерт на „Нова Генерация“ е утре вечер, 30 ноември, събота и ще се състои в Пространство 108. Залата побира между 450 и 500 души. Горе-долу веднъж в годината свирим. Не може да ни видите всяка седмица, разказват от..

публикувано на 29.11.19 в 14:41

„Нова земя“ разкрива порядките в следосвобожденска България

Защо наскоро преиздаденият роман на Вазов „Нова земя“ е неговият неоткрит роман? Според поетесата, писател и драматург към Народния театър „Иван Вазов“ Мирела Иванова в ядрото на романа е заложена една от големите теми на следосвобожденска България..

публикувано на 25.11.19 в 12:15
Мирослав Зографски, Беатрис Благоева, Минчо Недев, Анна Анова и Мирослав Моравски

Музиканти и разказвачи се събират в "Невидено", за да възродят българския фолклор

“Невидено” е група-спектакъл. Тя е пиеса от песни и книга, прочетена на живо. Така описват себе си етно-рок бандата, които освен музиканти, са и актьори и разказвачи. Събрани около спектакъла “Коренуване“ , те решават да продължат с..

публикувано на 24.11.19 в 07:25

Кили Малиса: Мисля и живея като българин

"Ето как действам аз", е написал в своя Фейсбук профил инж. Китубио Джоузеф Малиса под видео, онагледяващо приготвянето на кисело зеле за зимата.  Защо човек, роден в подножието на планинския масив Килиманджаро, избира да живее и работи у нас и какво..

публикувано на 22.11.19 в 15:47
Теди от The Bilingual Reader

За разхвърляните книги и подредените мисли в царството на Инстаграм

Теди е букстаграмър. Част от малко, но задружно общество, отдадено на любовта към книгите. Заедно ходят по литературни събития и споделят впечатления за книгите в профилите си в Интернет. Намираме се в уютния й дом, където сме седнали до нестандартна..

публикувано на 18.11.19 в 15:07