Изотопия

Радиоизотопите, казват умните хора, са елементи с извънредно много енергия в ядрата си. Затова и спонтанно се разпадат. Обратно на научните закони, радиоизотопите на „Изотопия“ спонтанно се събраха, за да ви облъчат с енергия. Да ви отведат на места, които ще ви изумят. Да очертаят територия за свободните и най-вече будни особняци, които имат какво да кажат. Онези, които обичат да плават в бури, напъват мишци и неутрони и събират сили.

Защото „Изотопия“ е автономия за слушане.

Бъдете будни и радиоактивни всеки четвъртък от 22:00 до 24:00 часа по „Хоризонт“.

С вас ще будуват Иван Нотев, Марта Младенова, Лъчезар Вълев и Лора Търколева.

Публикации

Маестро Улф Ваденбранд

Мрак и светлина в ноти

I am a man who walks alone …  е първият стих от Fear of the Dark на британската хеви метъл група Iron Maiden . За много от почитателите на тежкия звук именно това произведение е мрачна светиня , в която се съчетават страхът от..

публикувано на 14.04.21 в 15:58

От Вейдър до Годзила – най-ексцентричните в политическия авангард

Докато у нас всички бистрят политика, „Изотопия” реши да избистри спорния, но достоен за световно гласуване въпрос за най-фрапантните примери за партии и кандидат-политици . Сред тях има почитатели на плюшените мечета, на лимоните, класически..

публикувано на 10.04.21 в 15:22

Диаграма на истината и лъжата

Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът , известен още и като Детектор на лъжата . „Изотопия " се..

публикувано на 09.04.21 в 17:00

Смехът като лекарство и свобода

Смях, който лекува. Може ли нашите „ха-ха-ха“ или „хи-хи-хи“ да са се отразяват добре на психическото и физическото ни здраве? „Изотопия“ отиде на Смехотерапия , за да провери това. В дебрите на здравословното забавление ни развежда Мария..

публикувано на 04.04.21 в 15:36

Приказка на Рилке в поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“

„Допреди седем-осем години  книгите за деца бяха бедни откъм теми и начин на представяне, нямаше много красиви книги за деца , нямаше достатъчно добре изработени полиграфически. Както при всяка липса, в някакъв момент започва да се запълва..

публикувано на 03.04.21 в 14:26
Сателитен кадър от аварията в АЕЦ Фукушима I, 14 март 2011 г.

Когато човешката глупост е по-силна от природната стихия…

„Нека смъртните си говорят за мене каквото си искат, все пак аз зная много добре колко малко е зачитана Глупостта дори сред най-глупавите, но аз съм, повтарям, единствена, която с моето божествено присъствие веселя богове и хора“, пише Еразъм..

публикувано на 31.03.21 в 11:25
От ляво надясно: Силсила Махбуб, Сара Алкаф, Фаегех Ешкевари и Диана Радославова

България - дом, съдба и спасение за три жени от Иран, Йемен и Афганистан

Къде е домът за четири жени, които застават зад една кауза? Как се градят усещането за дом и любовта към него - в изпитанията на преживяното, през вещите, запазили спомена за родната страна или пък с хората, които са наоколо и те подкрепят, а доскоро..

публикувано на 29.03.21 в 15:22

По тъмно и с песен при семейство Мечкови

„Часът на Земята” тази година се вглежда за много повече от 60 минути в мечките и нуждата да ги предпазим най-вече от самите нас . На мечките българската WWF се спира, защото фокусът на глобалната инициатива през 2021-ва е..

публикувано на 27.03.21 в 13:23

Дигитални близнаци на Земята ще ни помагат да прогнозираме екстремни природни явления

Учени разработват дигитални близнаци на земното кълбо. Единият ще представя най-екстремните метеорологични ситуации, а другият - нормалната прогноза за времето. Проектът се нарича „Дигитална Земя“, а амбицията е първите резултати от него да..

публикувано на 22.03.21 в 21:32

Тайният дневник на София

Sofia Street Wisdom е колекция на улични надписи в София. Не става дума за улично изкуство или графити, а за анонимни надписи, които се правят с маркер, молив или... ключ.  Авторите на проекта са Владислав Лепоев и Данислава Делчева, които се..

публикувано на 22.03.21 в 15:02