Изотопия

Радиоизотопите, казват умните хора, са елементи с извънредно много енергия в ядрата си. Затова и спонтанно се разпадат. Обратно на научните закони, радиоизотопите на „Изотопия“ спонтанно се събраха, за да ви облъчат с енергия. Да ви отведат на места, които ще ви изумят. Да очертаят територия за свободните и най-вече будни особняци, които имат какво да кажат. Онези, които обичат да плават в бури, напъват мишци и неутрони и събират сили.

Защото „Изотопия“ е автономия за слушане.

Бъдете будни и радиоактивни всеки четвъртък от 22:05 до 24:00 часа по „Хоризонт“. С вас ще се редуват да будуват два екипа:

Лора Търколева и Иван Нотев;
Лъчезар Вълев, Константин Мравов и Веселин Димитров.

Публикации

"По дрехите посрещат, по ума изпращат" по японски

Мураками също има общо с "Оскар"-ите, тъй като филмът "Карай колата ми", който спечели награда та за чуждоезичен филм през 2022 г., е по негов разказ . В историята са замесени едни от любимците му – "Бийтълс"...

публикувано на 23.02.24 в 13:47

Истории от и за българското Радио, сладкодумен бързак само на 89

Дебютът на клипа към песента "Трилър" на Майкъл Джексън е телевизионно събитие №48 в класацията. Уитни Хюстън с интерпретацията ѝ на американския химн на "Супербол" е под №65, но да се върнем към върха...

публикувано на 13.02.24 в 10:58

Да оцветиш тишината – музиката на Lalalar

- На два пъти спомена военните преврати от 60-те и 70-те, но дали днешните политически и социални промени в Турция влияят на музиката ви? - Разбира се, влияят особено много на текстовете ни, защото тук понякога..

публикувано на 12.02.24 в 11:21

Да плесенясаш благородно. Ферментацията за здраве и като експеримент

Всичко може да ферментира или поне да се направи опит да ферментира – от смилянски боб до киви. В това вярва Антон Васев, ферментатор, кулинар, гастроном, но най-вече експериментатор . Антон гостува на "Изотопия" , за да..

публикувано на 22.01.24 в 11:36

В дискотеката на радиото

БНР, някога познато като Радио София, имало "Дискотека", в която започва да събира музика . Днес медията пази над 1 милион архивни единици , но какво е било началото и с какви мелодии са се забавлявали първите слушатели?..

публикувано на 02.01.24 в 14:26
Васка Емануилова (първата вдясно) през 1984-а, година преди да почине.

Хора и скулптури – град като град?

Паметникът на съветската армия (ПСА) за пореден път провокира политически, идеологически и исторически спорове. Такива има от началото на Прехода. За един от първите пред БНР още през 1995 г. говори скулптор ът Александър Дяков . Бунтар..

публикувано на 18.12.23 в 22:50

Проф. Емилия Алексиева: Да се замислим дали не вървим към дехуманизация на другия

Докъде може да стигне науката в изучаването на поведението ни? К ои са някои от най-зловещите експерименти с хора и защо въобще са били проведени? "Изотопия" потърси отговорите на въпросите заедно с проф. Емилия..

публикувано на 18.12.23 в 16:02
Пламен Асенов

Великите европейци и събирачът не тежки съдби

"Това е моя идея от преди 1989 г.", казва Пламен Асенов и обяснява: "България е европейска страна. По ред причини - исторически, политически и други, е откъсната от своята естествена среда - Европа. България знае твърде малко за Европа...

обновено на 18.12.23 в 12:42

Умами: за честта на туршията като "кулинарен кокаин"

Преди няколко години във Фейсбук беше много модерно да се пускат фалшиви събития от типа "Еминем в Летния театър на Стара Загора", "Хана Монтана в Монтана", "Дрейк и Галена на Кюстендилска пролет" и, разбира се, "Ед Шийрън на..

публикувано на 07.12.23 в 21:44