Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп прие Борисов в Белия дом

Подписан е документ за задълбочаване на стратегическото сътрудничество с фокус върху отбраната, енергетиката и борбата с корупцията

| обновено на 26.11.19 в 09:51
4
Снимка: БТА

Засилване на двустранното стратегическо партньорство между България и Съединените щати договориха на срещата си в Белия дом премиерът Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп с подписването на рамка за стратегическо сътрудничество. Договореностите покриват сферите на икономиката, IT технологиите, образованието, отбраната, свободата на медиите и върховенството на закона, посочи премиерът Бойко Борисов пред пратеника на БНР Тоня Димитрова.

Визите за български граждани

за Съединените щати ще отпаднат, обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Съединените щати Доналд Тръмп в Белия дом. Министър-председателят не се ангажира с конкретен срок, но уточни, че е получил уверение от американския държавен глава, че ще работи активно по темата и скоро ще даде отговор на въпроса кога ще се случи премахването на визовия режим:

"Убеден съм - не само, защото много сме направили по темата, но с Канада отпадането на визовия режим е много ярък пример, че не създаваме никакви проблеми. Мисля, че президентът Тръмп ме разбра, че може да остане в сърцата на българите за много години, ако направи този жест, той каза, че ще бъде смел". 

Американският президент повтори неколкократно, че въпросът ще бъде обсъждан:

„Имаме страхотно приятелство. Велик народ сте. Много хора от България живеят в тази страна, стават граждани на Съединените щати. Ще говорим за визовия режим, както поиска вашият премиер“, каза Тръмп. 

Свободата на медиите

Противно на очакванията, че свободата на словото няма да бъде обсъждана, в съвместното изявление е записано, че Съединените щати твърдо подкрепят медийната свобода и насърчават България да я защитава, защото е от съществено значение за демократичните нации.



Енергийните проекти

Премиерът Борисов и президентът Тръмп обсъждаха и енергийното сътрудничество. След разговорите стана ясно, че още тази седмица американски експерти ще огледат възможностите за инвестиране в проекта "Белене" и АЕЦ "Козлодуй". За "Белене" се разглежда възможността за внос на американско оборудване и американско ядрено гориво:

"Реална възможност има да бъде турбината "Арабела - Дженерал електрик", което вдига и мощността, и когато се изгражда един подобен съвместен проект ядреното гориво ще бъде, примерно, на "Уестингхаус". Освен това, ние за "Козлодуй", след десет години ще имаме много площадки, аз му казах, не мога да почна да правя американски реактор, а два чисто нови "три плюс" да ги хвърля в реката. Ще ме бият българите с камъни".

Американският президент одобрява и амбицията на България да стане газоразпределителен център за региона, каза още министър-председателят.

Той уточни, че по темата за военните разходи за НАТО е изтъкнал пред Доналд Тръмп, че с покупката на изтребителите Ф-16 разходите на България за отбрана през тази година са достигнали 3,1 на сто от БВП.

Сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността

"Съединените американски щати и Република България имат изградени силни и трайни взаимоотношения на  приятели, стратегически партньори и съюзници,  които споделят трансатлантическите си ангажименти. Отчитайки  значителните предизвикателства, пред които са изправени нашите две страни и световният ред, ние потвърждаваме необходимостта от развитие и затвърждаване на културните, икономическите, институционалните и военните връзки, които ни обвързват за по-добра взаимна сигурност, просперитет и възможности. Ние също така изразяваме неспирното си убеждение, че в основата на нашите отношения продължава да стои общата ни принадлежност към демократичните принципи и ценности, включително върховенството на  закона и спазването на правата на човека", се казва в съвместно изявление на правителствата на САЩ и България, публикувано на официалната страница на Министерския съвет.

В изявлението се посочва още, че "Съединените американски щати приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие" и че  "двете страни имат желание да си сътрудничат допълнително както двустранно, така и в рамките на НАТО, за да подкрепят способностите на България за провеждане на военноморски операции".

Официалното посещение на Борисов в САЩ започна с церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в националния гробищен парк Арлингтън. След това българският премиер се срещно с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян и с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг..

В разговор с журналисти в самолета по-рано Бойко Борисов заяви, че остава с непроменена позиция по отношение на милитаризацията на Черно море.

Това не е първата среща на Тръмп с лидер на страна от Централна и Източна Европа. Той прие вече лидерите на Вишеградската четворка, на Балтийските държави и на Румъния.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна