Eмисия новини
от 19.00 часа

Секретарят на ВМС на САЩ Ричард Спенсър подаде оставка

Тръмп номинира за негов заместник настоящия американски посланик в Норвегия

В неделя секретарят на Военноморските сили на САЩ (ВМС) Ричард Спенсър подаде оставка по искане на министъра на отбраната Марк Еспър заради отношението на Спенсър по спорния случай със служителя на специалните части на ВМС Едуард Галахър, който беше обвинен в извършване на военни престъпления в Ирак.

По-рано военноморските сили бяха информирани, че Белият дом ще се въздържи от прекратяване на дисциплинарните действия срещу шефа на "тюлените" (на спецчастите на ВМС), въпреки че преди това президентът Доналд Тръмп предложи подобно прекратяване.

"За съжаление установих, че секретарят Ричард Спенсър вече няма моето доверие да продължи да изпълнява тази своят позиция", посочи министърът на отбраната Марк Еспър.

Едуард Галахър беше осъден за извършване на престъпление, позирайки през 2017 година на снимка с труп в Ирак, и беше понижен в чин.

След оставката на секретаря на ВМС на САЩ Ричард Спенсър президентът Доналд Тръмп обяви в неделя в Туитър, че възнамерява да определи настоящия американски посланик в Норвегия - бившия адмирал Кен Брейтуейт за нов секретар на американските военноморски сили.

"Адмиралът и понастоящем посланик в Норвегия Кен Брейтуейт ще бъде номиниран от мен за нов секретар на ВМС. Човек с големи постижения и успехи. Знам, че Кен ще свърши изключителна работа!", написа Тръмп.

В поредица от други туитове Доналд Тръмп изрази съжаление относно процеса на военноморските сили по отношение на Едуард Галахър, но отбеляза, че проблемният "тюлен" от ВМС ще се "пенсионира мирно с всички отличия, които е спечелил".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от