Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Категорична победа за опозицията на местния вот в Хонконг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опозицията в Хонконг постигна категорична победа на изборите за представители в районните съвети в 18 окръга на автономната област. Вотът се състоя на фона на половингодишни антиправителствени протести в защита на съдебната юрисдикция на административния район от посегателствата на континентален Китай. За разлика от протестите, гласуването протече без насилие и при рекордна активност от над 70 процента.

Въпреки че местните избори няма да променят политическата система в Хонконг, те се определят като своеобразен референдум за размириците, довели до най-тежката политическа криза в града. Избраните съветници нямат законодателни правомощия и не могат да повлияят на ключови решения. Но могат да изиграят важна роля при избора на следващия главен изпълнителен директор на Хонконг през 2022 година.

„Със смирение ще се съобразя с вота на хората, които изразиха недоволството си от ситуацията в Хонконг“, лаконична бе министър-председателката Кари Лам. До вчерашните избори не бяха допуснати някои лидери на антиправителствените протести, като Джошуа Уонг, който според властите се стреми към отцепване на Хонконг от Китай.

Лидерът на демократичната партия, най-голямата опозиционна партия У Чъ-Вай, обяви, че 17 от 18-те района вече са под контрола на демократичните сили:

„Изборният резултат не се дължи само на нашите усилия като партия, а на цялото протестно движение. Дължим го на всички протестиращи, ранени и арестувани по време на демонстрациите. Те са в основата на подкрепата за нас“.

Първото искане на изборните победители е оттеглянето на полицията от обкръжения политехнически университет, където все още има барикадирали се демонстранти.

„Това е игра на нерви - чувстваш застрашен и непрекъснато в опасност, а това те измъчва, постоянно си под натиск и уплашен“, споделя един от протестиращите в кампуса.

Пекин изрази категоричната си подкрепа за правителството на Кари Лам.

„Спирането на насилието и възстановяването на реда е най-важната задача за Хонконг в момента. Хонконг е китайският Хонконг. Хонконг е вътрешнополитическа тема на Китай. Китай е твърдо решен да спазва и налага принципа „една държава, две системи“ , заяви говорителят на външното министерство Гън Шуан.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна