Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за пострадали българи

Земетресение в Албания взе жертви (СНИМКИ)

Има разрушения и в столицата Тирана, но най-големи са пораженията в Дуръс и околностите

| обновено на 26.11.19 в 16:24
8
Снимка: ЕПА/БГНЕС

14 са жертвите на силното земетресение в Албания, съобщи Министерството на отбраната в Тирана. По данни на властите ранените са около 600, някои от тях - тежко. Трусът с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер удари в 3:54 часа сутринта местно време, а епицентърът му бе на 34 км северозападно от столицата Тирана, в която също има пострадали сгради.

Ново силно земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер разтърси Албания малко след 15 часа, съобщи Европейско средиземноморският сеизмологичен център /EMSC/. Епицентърът е в Адриатическо море, на 32 километра северозападно от Тирана. Трусът е бил усетен и в Скопие. 

Малко преди обяд бе регистрирано земетресение в Босна и Херцеговина, на 75 километра южно от Сараево. По данни на EMSC, то е било с магнитуд 5,4. 

От силния трус рано тази сутрин са срутени няколко сгради в района на пристанищния град Дуръс, където спасителите продължават да търсят оцелели. От руините на паднала сграда беше спасено дете. Четири тела, включително на младо момиче, бяха открити под отломките на срутен хотел и други сгради. В града и околностите спря токът и телефонната връзка. 

Летище "Майка Тереза" в Тирана, което след силното земетресение с магнитуд 6,4 тази сутрин бе затворено за няколко часа заради щети по сградите на терминалите, отново е отворено за полети, предаде Танюг.

За природното бедствие от първо лице разказва Янка Селими, която живее в Тирана:

"Много силно земетресение, което не се е случвало на територията на Албания от 1979 година, когато имаше едно силно земетресение в Шкодра. Не съм почувствала паника. Хората са спокойни и са мобилизирани да помогнат по някакъв начин", каза Янка Селими пред колегата Мина Денева от Радио Шумен.

Албания обяви, че започва набиране на средства в помощ на пострадалите 

ЕС заяви готовност да окаже помощ на страната. Върховният представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят за хуманитарна помощ и управление на кризи Христос Стилианидис поднесоха своите "най-дълбоки съболезнования". 

Румъния изпраща два самолета на военновъздушните сили, които ще транспортират до Албания издирвателно-спасителен екип, както и необходимото оборудване и техника.

България изпраща спасителни екипи и техника 

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи след разговор с албанския си колега и премиера Бойко Борисов, че България е готова да изпрати екипи:

„Това са модули, които са съставени за търсене и спасяване след такива природни бедствия, тъй като това е много важно - в първите няколко дни да успеем да намерим хората, които са затрупани, които са живи и трябва да им се окаже незабавна помощ. Това включва кучета, техника за придвижване, медицински екипи...". 

Албанските спасителни служби издирват оцелели в срутени сгради, след като най-силното земетресение от десетилетия нанесе разрушения и хвана в капан местни жители под отломките, предаде АФП. 

Регистрирани са няколко вторични труса, най-силният от които с магнитуд 5,3

„Най-силният трус продължи повече от 15 секунди. Всички хора излязоха от сградата, защото всичко се тресеше, няколко стени паднаха и затова сега стоим на улицата“,  разказа един от очевидците.

Албанските власти съобщиха за поредица от вторични трусове и призоваха гражданите от най-засегнатите райони да не влизат в сградите. 

Местният журналист Бленди Салай каза пред БНР:

"Под руините има затрупани хора и сега спасителите се състезават с времето, за да ги извадят. Военните и други специални части пристигнаха на място и правят всичко по силите си, за да помогнат на хората“.

Над 10 милиона души на Балканите са усетили най-силното земетресение в Албания от десетилетия

Земетресенията са усетени в Северна Македония и Гърция, както и у нас. В България първият трус е усетен по високите етажи в Перник и София, съобщиха за "Хоризонт" от Националния институт по геофизика, геодезия и география. От Районната служба "Пожарна" в Благоевград информираха, че няма постъпили сигнали от граждани. 

Няма данни за пострадали българи

При земетресението в Албания няма пострадали българи, а в посолството ни е сформиран кризисен щаб. Това съобщи на извънредна пресконференция вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя потвърди, че има леки пукнатини по сградата на българското посолство, но това не пречи то да работи нормално. Спасителни екипи от България вече пътуват към Албания, посочи тя. Утре с решение на Министерския съвет ще бъдат отпуснати 200 000 лева финансова помощ на Тирана. 

Служителите на българското посолство в Тирана осъществяват контакт със сънародниците ни в Албания. Няма данни за пострадали българи, потвърди в ефира на "Хоризонт" и консулът ни в Тирана Благой Петров.

„Има две срутени сгради, в които са затрупани хора. Там най-вече е съсредоточено вниманието на местната общественост. Едно дете извадиха живо, продължават опитите да бъдат извадени останалите членове на двете семейства, които се предполага, че са там“.

В мисията ни е сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие. В страната е създадена консулска група за взаимопомощ и информация, към която също не са постъпили данни за пострадали граждани на други държави. При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Преди два месеца при силно земетресение в Албания бяха ранени повече от 100 души, а стотици постройки бяха срутени, припомнят местните медии.

Президентът Радев и премиерът Борисов изпратиха съболезнователни телеграми до албанските си колеги

„От името на целия български народ и от свое име изказвам най-искрени съболезнования и съчувствия към Вас и към роднините и близките на пострадалите. В този труден момент имаме готовност отново да окажем необходимата подкрепа на приятелска Албания", написа Борисов до своя колега Еди Рама. Президентът Румен Радев изрази своите съболезнования на албанския си колега Илир Мета по повод жертвите на силното земетресение. Съболезнования изрази и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

ЕС също изпрати съболезнования на народа на Албания след силното земетресениe. От ЕС заявяват, че съюзът е готов да окаже помощ, а службите за извънредни ситуации са в постоянен контакт с гражданската защита на Албания. 

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят за хуманитарна помощ и управление на кризи Христос Стилианидис пишат, че остават в контакт с правителството на Албания "за установяване на най-добрите начини, по които можем да помогнем в този труден момент".

Трусът и екстремните климатични явления в Европа

В предаването "12+3" по "Хоризонт" проф. Емил Ботев, сеизмолог в Националния институт по геофизик, геодезия и география при БАН, заяви, че не може да се търси пряка връзка между земетресението и екстремните климатични явления през последните седмици в Европа. 

„Не може да се намери връзка – климатични промени да причинят земетресение. Обратното – движението на големи земни структури могат да повлияят на различни атмосферни параметри. По-скоро те касаят състава на атмосферата, а не да предизвикат ветрове и бури".

Разговор на Даниела Якова с проф. Емил Ботев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна