Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Румен Кънчев: Военноморски координационен център е необходим, дори закъснял

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Като много положително се възприема посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ. Особено важен е подписаният документ - рамката за стратегическо партньорство в следващите 10 години, където е дефинирано разбирането за стратегическо партньорство между България и САЩ. И там са включени всички основни компоненти на едно сериозно и задълбочено стратегическо партньорство". Това каза пред БНР проф. Румен Кънчев от Евроатлантическия център за сигурност във връзка с подписания документ при посещението на българската делегация в Белия дом. 

"Светът се движи към триполярност, много по-сложен от двуполярния свят, с масово превъоръжаване - особено с ядрено оръжие и с високотехнологично оръжие. В този контекст сигурността е много важна. САЩ са водеща страна в областта на сигурността и отбраната и е много важно с такъв съюзник да имаме стратегическо партньорство", каза проф. Кънчев в предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт".

Експертът изтъкна, че в документа се поставя акцент на модернизацията на българските въоръжени сили.

Проф. Кънчев коментира, че вероятно зад анонсирания Военноморски координационен център във Варна се има предвид военно командване, което е необходимо, за да координира действията на страните от НАТО в този регион - Румъния, Турция и България - и на приятелските на НАТО страни, каквито са Грузия и Украйна. 

"Според мен изграждането на този център е закъсняло", каза още той и добави, че вероятно Русия ще запази относително неутрална позиция по този въпрос.

Цялото интервю на Диана Янкулова с проф. Румен Кънчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна