Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - преглед на печата

Управляващите твърдо и спешно поемат курс към въвеждането на задължително образование за 4-годишните от 2020 г., въпреки че към момента нито са осигурени места за всички деца в детските градини, нито е решен въпросът с транспорта в малките населени места, нито къде ще се провежда задължителната предучилищна - само в забавачки или и в училища, пише от Първа страница СЕГА. Промяната се въвежда по обичайния порочен начин - с поправка в Закона за бюджета за догодина, предложена от депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" преди второ четене в парламента. Идеята за по-ранно обхващане в детска градина не е нова и присъства в програмата на управляващата коалиция, но за първи път се посочва ясно кога ще започне промяната на училищния закон, която ще регламентира влизането в образователната система на 4-годишните - до 2 месеца след приемането на Закона за бюджета. Самото стартиране на мярката ще е на 15 септември 2020 г., прогнозира просветният министър Красимир Вълчев.

Всеки здравноосигурен българин вече може да провери каква медицинска услуга е ползвал през последните 5 години с нова услуга на сайта на Националната здравноосигурителна каса, информира МОНИТОР. Справките се извършват чрез меню „Услуги за граждани", в подсекция „Отчетени дейности за здравноосигурени лица от договорни партньори на НЗОК". При проверката трябва да се въведе собствено име, ЕГН и код за спам, без лични здравословни данни и медицинска информация. При изявено желание от страна на здравноосигурения той може да се абонира за автоматично известяване за всяко регистрирано движение по здравното му досие на посочен от него електронен адрес, съобщиха от НЗОК.

Всички екипи на здравното министерство в предишните години замитаха проблемите и затова сега ескалира напрежението в здравеопазването - тези, които предоставят услугите, не са доволни от това, което им се заплаща, а потребителят на услугата има проблеми с качеството, което получава, обясни управителят на здравната каса Дечо Дечев, цитиран от СЕГА. „Нашият здравноосигурителен модел е пазарен, в най-дясната му форма, защото се гледа само приходът по определена дейност. Някои от участниците в този модел категорично нямат място в него. В този модел така и не успяха да се впишат общинските болници, в него няма място и детското и майчино здравеопазване. Никой обаче не прави предложения тези участници в системата да бъдат извадени“, коментира Дечев. Според управителя на касата най-големият проблем в системата е нарушената връзка в този крайно десен модел между болничната и доболничната помощ, като илюстрира думите си с трагедията с починалото тригодишно дете. „Най-краткият път в такава ситуация е личният лекар - педиатърът.

Твърденията, че късите болнични източват средства от фонд „Общо заболяване и майчинство”, са меко казано несъстоятелни, пише СЕГА. През последните години има трайно нарастване на болничните, то обаче не е при краткотрайните до 7 дни, за които се твърди, че разтягат почивката на осигурените, а при тези с продължителност между 15 и 30 дни. Те пък се издават не от личните лекари, а от болниците, които имат интерес от по-голям прием, за да си вържат бюджета. Данните са от анализ на КНСБ, изготвен въз основа на данни на НОИ за изплатените болнични в периода 2011-2018 г. Според него ръстът на изплатените обезщетения в този период е над 2,1 пъти - общият годишен разход за парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване през 2011 г. е 256 млн. лв., а през 2018 г. стига до 556 млн. лв.  Наскоро управляващите опитаха да отменят плащането на първия ден от болничния, което е ангажимент на работодателите от 2010 г. Мотивът беше, че така ще се ограничат злоупотребите с фалшиви болнични, вземани най-вече за удължаване на почивните дни. Впоследствие премиерът Бойко Борисов отмени решението.

От началото на годината ИА „Автомобилна администрация“ (бившата ДАИ) е затворила близо 100 пункта за техническа инспекция на автомобили или всеки десети от работещите. Проверка на МОНИТОР и по данни на агенцията показва, че дни след като са им хлопнали кепенцитe отново работят. Изкарват разрешителните и отново започват да извършват технически прегледи за отрицателно време Най-често провиненията са свързани с нереглементирано взимане на пари за преминаване на годишната проверка.Сред издънките са опити и за прекарване на ГТП-то на два автомобила с един и същ регистрационен номер. „На камерите се вижда, че се докарва черен автомобил, а в талона е записано, че е кафяв“, коментира използваните трикове, зам.-шефът на бившата ДАИ Дамян Войновски.

Над 756 млн. са общо борчовете на "Топлофикация София", като в сумата влизат и текущите търговски задължения на дружеството в размер около 21 млн.лв., а също близо 597 млн. лв. към Българския енергиен холдинг (БЕХ), пише МОНИТОР. Това стана ясно във вторник при представянето от новият изпълнителен директор и член на УС на дружеството Александър Александров пред членовете на постоянната Комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичен общински съвет на готовността за започналия отоплителен сезон в София.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна