Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Александър Симидчиев: В терапията с кислород се следват строги параметри

Снимка: БГНЕС
Кислородолечение на пациентите се налага, когато дишането на атмосферен въздух, който съдържа 20% кислород, не стига за поддържането на жизнените функции. Това обясни в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Александър Симидчиев, пулмолог, началник на функционалното отделение към Медицинския институт към МВР.

"Такива случаи са хронични белодробни заболявания, хронични сърдечни заболявания, недостатъчно хемоглобин, каквото се среща при някои бъбречни заболявания. Въобще има доста широк кръг от заболявания, които налагат в кратък период да се дава кислород, за да се поддържат жизнените функции, докато може да се възстанови нормата на жизнена дейност на дадения индивид", поясни д-р Симидчиев. 

Повечето от големите болници имат централизирани системи за кислородоподаване, където кислородът се съхранява най-често в голям съд в двора и по тръби минава до отделните стаи, т.е. вътре в стаите рядко има кислородни бутилки, освен ако в дадената стая няма инсталирана кислородна инсталация и се налага пациент, който е в тази стая, да получава кислорода, поясни лекарят. 

"Със сигурност това нещо не се прави случайно. Кислородът се дава по показания и нуждата от кислород много лесно се установява. Има уреди, с които се установява нуждата от кислород и подаването на кислород е животосъхраняващо в тези случаи, просто безалтернативно е, особено в спешна болница, да има достъпно и в стаите, в които има кислород и преносим такъв, който може да бъде сложен в дадената стая", коментира д-р Александър Симидчиев. 

И двете системи са безопасни, ако се спазват правилата, уточни специалистът.

"Инструкцията, която е задължителна, е, че вътре в помещението не може да се пуши или да има открит огън. Задължително. Няма как да има открит огън в помещение, където може да се ползва кислород", подчерта Симидчиев.

Предписването на кислородолечение и прекъсването става по показания. Има критерии за включване и изключване, категоричен е лекарят.

"Такива показания са, когато нивото на кислород в кръвта е ниско и е необходимо да се добави допълнително, за да може да се осъществяват жизнените функции. Когато престане да има нужда, т. е., когато се нормализира нивото на кислород в кръвта, това лечение може да бъде прекъснато."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!