Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на Гешев не затваря дебата около главния прокурор

Румяна Коларова
Снимка: БГНЕС


 

Сезирането на Конституционния съд винаги е било едно от най-силните правомощия на президента. Това каза по Радио Пловдив политологът Румяна Коларова за възможностите за реакция, които имаше президентът Румен Радев след избора от ВСС на Иван Гешев за главен прокурор. Това не би бил властови акт, а акт за защита на Конституцията, допълни тя.

Дебатът за конституционни промени, свързани с прокуратурата, е най-банализираната тема в българската политика, коментира Коларова предложението на Радев в този дух. Разбира се, това е болна тема и всички са наясно колко трудно въобще могат да бъдат гласувани подобни промени. Всички са наясно, че същностните промени на тази уредба изискват по-скоро Велико Народно събрание, отколкото обикновено. Това са банални истини.

Да каже, че ще инициира такъв дебат, е най-безличната позиция, която президентът може да заеме по темата, смята Румяна Коларова. По думите ѝ, в този случай Румен Радев е пропуснал да прояви малко повече политическа доблест.

От друга страна Коларова смята, че е добър и премерен ход на президента да се срещне с Иван Гешев преди да обяви, че подписва указа за назначаването му.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна