Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудовите злополуки в складовете на Амазон са двойно повече от средното в САЩ

Американският предприемач Джеф Безос, основател и изпълнителен директор на интернет магазина за електронна търговия Aмазон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трудовите злополуки в складовете на гиганта за онлайн търговия "Амазон" (Amazon) са два пъти повече от средното равнище в САЩ. Това съобщава АФП, като цитира проучване за условията на работа в компанията, част от проекта "Разкритие" (Reveal) на Центъра за разследваща журналистика.

Според данните от „Разкритие“ през 2018 година е съобщено за 9,6 сериозни инцидента на 100 работещи на пълно работно време в "Амазон" спрямо средно равнище в Съединените щати от 4 на 100 служители в складове.

"Амазон", която е известна с бързината и ефективността на обработка на поръчките, обясни получените данни с усърдието на компанията да сигнализира компетентните органи за всички трудови инциденти, по-специално на Федералната агенция за безопасност и здраве на работното място (OSHA).

Това е въпрос, който ни тревожи от години - сигнализирането за инциденти е на трагично ниско ниво в сектора, отбеляза "Амазон" в комюнике.

„Разкритие“ обаче изобличава политиката на "Амазон" за бързина на всяка цена чрез принуждаване на служителите да са по-бързи, ако не искат да загубят работата си, отбелязва АФП.

Мнозина бивши кадри признават, че са били принудени да нарушават правилата за безопасност, за да поддържат ритъма, особено при повдигане на тежки предмети без необходимите предпазни мерки.

Според разследването инцидентите нарастват стремглаво през периоди с интензивни покупки като киберпонеделника (понеделника след Деня на благодарността) и прайм дей (Prime Day) - годишните намаления на "Амазон" през юли.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна