Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публикуван е указът за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

Снимка: архив

В Държавен вестник е публикуван президентският указ, с който Иван Гешев е назначен за нов главен прокурор. Това става три дни след като държавният глава Румен Радев обяви, че е подписал документа.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари, тоест това би трябвало да е датата, от която да започне да тече седемгодишният мандат на Гешев.

Но Цацаров е водещ кандидат за председател на Антикорупционната комисия, така че, ако бъде избран, което ще стане ясно в края на другата седмица, мандатът на новия главен прокурор ще започне по-рано.

Причината е, че ако Цацаров бъде избран за шеф КПКОНПИ, той ще изпадне в положение на несъвместимост и ще трябва в едномесечен срок да напусне прокуратурата. Това става с подаване на молба до ВСС, който след като се произнесе положително по нея, предлага на президента да освободи Сотир Цацаров като главен прокурор. И с публикуването на указа ще е възможно Иван Гешев да поеме функциите си на обвинител номер едно.

Прогнозите са, че ако Цацаров получи достатъчна подкрепа, може да предаде поста на Иван Гешев в навечерието на Коледните празници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени