Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарката от Пловдив, източила половин милион лева от НЗОК, остава в ареста

Районният съд в Пловдив остави в ареста психиатърката, задържана за източването на половин милион лева от Здравната каса.

На лекарката са повдигнати две обвинения - за измама и за документно престъпление. 

Д-р Инна Бончева влезе в съдебната зала с качулка и маска на лицето и пожела да не бъде снимана.

Пред съда прокурор Атанас Илиев подчерта, че събраните до момента данни от разследването сочат, че тя е в основата на престъпната схема за източване на НЗОК. Чрез фалшиви документи лекарката е изписвала три вида лекарства на пациенти с параноидна шизофрения, като само една от ампулите струва между 700 и 900 лева.

Психиатърката е използвала имената на 52-ма души без те да знаят това, а след като чрез посредници е получавала медикаментите, ги е продавала на черния пазар на половин цена.

Обвинението по никакъв начин не се подкрепя от доказателствата, каза адвокатът на д-р Бончева Георги Кутрянски.

"Медицинските лица, които се занимават с тази афера, могат да обяснят механизма. Има разпитани такива и са налице техни показания в материалите по делото, които много подробно са обяснили механизма, по който става издаването на тези документи, издаване на разрешения за тези медикаменти, скъпоструващи, и съобразими с техните показания няма как да бъде извършено престъплението, за което е обвинена".

Магистратите обаче прецениха, че събраните до момента доказателства са достатъчни, за да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение на д-р Бончева.

Решението на съда може да се обжалва в тридневен срок

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна