Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Гаспаров: Политическата система стеснява кръгозора на избирателите, от които зависи връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата

| обновено на 30.11.19 в 13:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ако свършим работата си добре, Европа от 2050 година ще бъде първият въглеродно неутрален континент". Това каза председателят на новата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в сряда, при утвърждаването й на този пост от Европарламента в Страсбург.

Амбициозни цели си поставят европейските лидери, но Европейският съюз е отговорен за по-малко от 9% от парниковите емисии по света и в глобален план досегашните му усилия са с относително малък ефект.

Съединените щати, които трябваше да поведат общите усилия, подадоха в началото на този месец 1-годишно предизвестие за напускане на Парижкото споразумение за климата. Но и преди това предизвестие администрацията на Тръмп стори доста, за да увеличи парниковите емисии със стотици милиони тонове в следващите години. И ще продължи да го прави, ако Тръмп спечели втори мандат догодина.

По тази причина - и защото според ООН климатичният апокалипсис наближава - президентските избори в Съединените щати догодина може да наложат на Европа да тръгне към допълнителни болезнени лишения. Съперниците на Тръмп от Демократическата партия се вричат да върнат страната си в Парижкото споразумение, но победата им далеч не е гарантирана.

Защото през 2016 година - 11 години след урагана „Катрина“, американците избраха за свой лидер отявлен отрицател на човешкия принос за пагубните климатични промени. Симеон Гаспаров, кореспондент на Би Ти Ви в Чикаго, коментира темата в предаването „Събота 150“:

„Самата система предразполага американските избиратели да се объркват и да не могат да разберат собствените си интереси. Тръмп стана президент не с мнозинството на избирателите, той стана президент с 3 млн. по-малко гласа от Хилъри Клинтън, просто защото американската избирателна система е базирана на едно електорално тяло, което назначава и което избира президента. Тръмп има възможност сега да бъде преизбран не само с 3 млн. по-малко гласа, но с 5 млн. по-малко гласа. Тук говорим за силно разделено и камеризирано общество – общество, в което мнозинството е подчинено на малцинството. Републиканците не са избирали президент с популярния вот на народа от 1984 г. – това е много сериозен проблем. Така направената система не дава на американците по-широк избор и по-широк поглед за бъдещето“.

Според Гаспаров проблемът с климата се губи сред множеството теми в предизборната кампания. Той даде като пример обаче Чикаго, където е поета инициатива въпреки всичко в градовете да се спазва Парижкото споразумение: "Днес вредните емисии в Чикаго са намалени с 50-60% и продължават да се намаляват. Хората не са толкова глупави, колкото политиците мислят, че са". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна