Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън: Отвратително е, че Усман Хан е освободен само след 7 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В интервю за Би Би Си британският премиер Борис Джонсън заяви, че е „отвратително“, че някой толкова опасен като Усман Хан – извършилият нападението в Лондон, при което бяха убити двама души - е бил освободен от затвора само след 7 години.

Той обеща да затегне законите. Премиерът обаче избягна да отговори на обвиненята, че през последните 10 години на управление консевраторите не са направили нищо да променят законите.

Министерството на правосъдието разпореди незабавен пълен преглед на условията, при които могат да бъдат пуснати на свобода осъждани за терористична дейност, какъвто е случая с Усман Хан.

Премиерът Борис Джонсън заяви тази сутрин в шоуто на Андрю Мар, че ако няма такава възможност за по-ранно освобождаване е нямало да се стигне до инцидента в петък в район на Ландън бридж.

Когато обаче Борис Джонсън се опита да прехвърли вината върху лейбъристите с аргумента, че тези закони съществуват от времето на тяхното управление, водещият го контрира с факта, че откакто торите са на власт повече от 10 години никакви мерки не са взети за промяна на разпоредбите.

На настойчив въпрос на Андрю Мар Борис Джонсън призна, че в момента  има около 74 души, осъдени за терористична дейност, които са освободени преждевременно. Премиерът допълни, че след случилото се петък се вземат незабавни мерки да се гарантира, че тези хора няма да представляват заплаха за обществото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна