Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Станислав Владимиров:

Водният режим в Перник дава резултат, проблемите с ВиК остават

Инж. Иван Иванов: Време е да се инвестира в технологии за он лайн наблюдение на язовирите

| обновено на 02.12.19 в 17:12
Станислав Владимиров
Снимка: БГНЕС

Водният режим дава резултат, водата в язовир „Студена“ се е повишила за последните три денонощия с около 100 хиляди кубика“. Това каза пред БНР кметът на града Станислав Владимиров.

Той посочи, че проблемите с ВиК дружеството обаче остават – няма организация по отношение на водоснабдяването на кварталите, които се намират в по-високата част на града и няма организация за отстраняването на многобройните аварии.

„Трябва по-добра организация при спирането и пускането на водата, за да се постигне достатъчно налягане да отиде до високите квартали… Надявам се за по-добра комуникация с новото ръководство на ВиК дружеството и за по-добра организация от тяхна страна“, допълни Владимиров в предаването „Преди всички“.

Сред другите мерки, които да облекчат ситуацията и да се увеличи притокът на язовир „Студена“, са връзка с Владайския канал и сондажи в горната част на язовира. Кметът изрази надежда, че преди април водният режим може да бъде намален в денонощието.

Днес Станислав Владимиров и министърът на околната среда и водите Нено Димов ще обсъдят кризата с безводието в Перник и проблема с река Струма.

В предаването "Нещо повече" инж. Иван Иванов от Българската асоциация по водите коментира, че според законодателството на страната на МОСВ е вменено задължението да осигурява вода приоритетно за питейно-битови нужди на населението.

"Когато във водоизточниците не достига водата за тази цел, трябва да се спре захранването с вода от тези източници на индустрията", категоричен бе той и уточни, че заводите трябва да са подсигурени с резервни водоизточници и да имат възможност да реагират адекватно при всякакви ситуации.

Според него технологиите са доста напреднали и е време да се инвестира в тях, за да се следят он лайн нивата на язовирите.

"Трябва повече да се инвестира във водния сектор и във ВиК", каза инж. Иванов.

Интервютата със Станислав Владимиров и с инж. Иван Иванов можете да чуете в звуковите файлове.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.