Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перник отново на протест заради водната криза

| обновено на 29.11.19 в 20:16
Язовир „Студена“
Снимка: БТА

Част от участниците в протеста тази вечер в Перник се опитаха да блокират пътен възел Даскалово. Полицията не допусна блокадата и вместо на пътния възел бе направена жива верига на входа на улица „Юрий Гагарин“ на новото кръстовище в пернишкия квартал „Изток“.

Блокадата затрудни движението на автомобилите, които бяха отклонявани по обходни маршрути. Направен беше опит кръговото кръстовище да бъде изцяло затворено, но полицията се намеси и не позволи това. По време на блокадата възникнаха отделни спречквания между протестиращите и пътуващи в автомобилите перничани, но до ексцесии не се стигна.

Ирена Соколова не е отстранена от поста областен управител на Перник, казаха междувременно пред репортер на БНР източници от правителството. За оставката ѝ настояха отново днес протестиращите жители на града.

Решенията за назначаване и отстраняване на областните управители се взимат от Министерския съвет по предложение на премиера. Следващото заседание на правителството е в сряда, но министрите могат да вземат решения и неприсъствено.

Пред сградата на областната администрация в Перник днес имаше пореден протест заради водната криза в града и региона. От 18 ноември Перник и още 10 населени места са на воден режим поради драстично намалялото количество вода в язовир „Студена”. 

Демонстрантите поискаха оставката на областния управител Ирена Соколова и заплашиха с гражданско неподчинение още тази вечер на пътния възел Даскалово. Междувременно Общинският съвет на Перник се събра на извънредно заседание.

Днешният протест бе значително по-малоброен от този на 20 ноември. Участниците обвиниха областния управител Ирена Соколова в некомпетентност и неглижиране на проблема:

"Липсата на съдействие между общината и ВиК дружеството, липсата на заинтересованост от проблема, пред който сме изправени. Тази незаинтересованост е вид некомпетентност", заявиха протестиращи пред БНР.

Минути след девет часа Ирена Соколова излезе при протестиращите и ги покани в зала "Струма":

"Аз съм готова за оставка всеки момент. Това за мен не е проблем. Проблемът е да можем да намерим водата, която да се върне в язовира".

Соколова обясни, че е изготвен план за действие. Протестиращите обаче отказаха да влязат в сградата и останаха навън. Пред медиите спелеологът Атанас Русев заяви, че до дни в язовир „Студена“ ще влязат значителни количества вода:

"Това, на което се натъкнахме е, че най-основните водоизточници на тези води, които по принцип са си водоизточници на язовир "Студена", те са отклонени".

Соколова съобщи, че заедно с експерти, инженери, спелеолози, специалисти по ВиК са установили неправомерно отклоняване на огромни водни количества от водосборния район на язовир "Студена" и заяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Марио Антонов от протестиращите сподели:

„Областният управител на град Перник има задължението да следи за стриктното изпълнение на всичко, свързано с язовир „Студена“. Поради факта, че докара до това положение язовира – реално цялото количество да е поo 4 милиона кубика, въпросът, който ще ѝ зададем, и най-вече аз като един от организаторите, ще бъде кога госпожа Ирена Соколова ще си подаде оставката. Мисля, че е време отговорност да понесе и господин министърът на околната среда Нено Димов във връзка със замърсяването тук на река Струма. Многократното, включително и вчера, реката течеше оранжева“

Антонов изтъкна, че в някои пернишки села има вода веднъж на 48 часа. Той допълни, че отклонение от Владайския канал с дебит 12-15 литра в секунда не е реално решение на проблема, тъй като може да захрани два блока.

В Мещица, едно от засегнатите от водния режим села в района, също се подготвя протест, каза още Марио Антонов.

Интервю и репортаж по темата можете да чуете в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слагат две камбани на храма в центъра на Бобов дол

Две 50-килограмови камбани се поставят на строящия се от 20 години храм "Свето Успение Богородично" в центъра на Бобов дол, каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова.   Храмът е благословен от тогавашния патриарх Максим, а за изграждането му е съдействал и покойният вече патриарх Неофит, който обещал на бобовдолци да го освети..

публикувано на 24.04.24 в 16:28
Любомир Николов, директор на СДВР.

СДВР: Димитър Стоянов е отишъл в "Пирогов" с няколко часа закъснение

Журналистът Димитър Стоянов е отишъл да се освидетелства в болница "Пирогов" със закъснение от няколко часа. Това съобщи директорът на столичната полиция старши комисар Любомир Николов. Той уточни, че действията на МВР са по процедура и няма значение кой е човекът, срещу когото е подаден сигнал.  Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на..

публикувано на 24.04.24 в 16:27
Областният управител на Русе Данаил Ковачев

Областният управител на Русе е подал жалба за злоупотреба с държавни средства

Жалба до Административния съд и сигнал до премиера и министъра на финансите за злоупотреба с държавни средства е подал областният управител на Русе Данаил Ковачев.  Става дума за буферен паркинг в района на Дунав мост, за който държавата отпусна 3 милиона лева на Община Русе.  За проблемите около изграждането на паркингите в района на граничния..

публикувано на 24.04.24 в 16:22

Митничари декларираха в НС, че нямат информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали "Капитан Андреево" и "Лесово"

Митническите служители Георги Господинов и Николай Петков декларираха, че нямат информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали пунктовете при Капитан Андреево и Лесово.  Двамата служители на агенция "Митници" отговарят на въпроси на депутати от ресорната временна анкетна комисия в парламента.  Господинов заяви, че внезапните..

публикувано на 24.04.24 в 16:20

Румен Спецов защити служителя на НАП, участвал в инцидента с Димитър Стоянов

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов обяви, че служителят на агенцията, участвал в инцидента с журналиста Димитър Стоянов, е "станал жертва на брутална агресия и арогантност, демонстрирана на улицата от страна на Стоянов".  Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Това става ясно от съобщение от..

публикувано на 24.04.24 в 16:13

Старт на кампанията за евровота в Кипър

В Кипър днес официално стартира предизборната кампания за Европейския парламент, като бяха внесени листите с кандидатите за депутати в него. За първи път в политическата история на страната три партии на кипърските гърци включват в бюлетината си кипърски турци. 63-ма са претендентите за 6-те места на членове на Европейския парламент,..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Людмила Петкова

Промяна в наредбата за отпускане и изплащане на обезщетения за безработица обсъди НСТС

При подаване на заявление за изплащане на неполучено обезщетение за безработица от наследници на починал вече няма да се представя удостоверение за наследници. То ще се набавя по служебен път от Националния осигурителен институт.  Това предвижда промяна в наредбата за отпускане и изплащане на обезщетенията за безработица, която беше..

публикувано на 24.04.24 в 16:09