Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Перник отново на протест заради водната криза

| обновено на 29.11.19 в 20:16
Язовир „Студена“
Снимка: БТА

Част от участниците в протеста тази вечер в Перник се опитаха да блокират пътен възел Даскалово. Полицията не допусна блокадата и вместо на пътния възел бе направена жива верига на входа на улица „Юрий Гагарин“ на новото кръстовище в пернишкия квартал „Изток“.

Блокадата затрудни движението на автомобилите, които бяха отклонявани по обходни маршрути. Направен беше опит кръговото кръстовище да бъде изцяло затворено, но полицията се намеси и не позволи това. По време на блокадата възникнаха отделни спречквания между протестиращите и пътуващи в автомобилите перничани, но до ексцесии не се стигна.

Ирена Соколова не е отстранена от поста областен управител на Перник, казаха междувременно пред репортер на БНР източници от правителството. За оставката ѝ настояха отново днес протестиращите жители на града.

Решенията за назначаване и отстраняване на областните управители се взимат от Министерския съвет по предложение на премиера. Следващото заседание на правителството е в сряда, но министрите могат да вземат решения и неприсъствено.

Пред сградата на областната администрация в Перник днес имаше пореден протест заради водната криза в града и региона. От 18 ноември Перник и още 10 населени места са на воден режим поради драстично намалялото количество вода в язовир „Студена”. 

Демонстрантите поискаха оставката на областния управител Ирена Соколова и заплашиха с гражданско неподчинение още тази вечер на пътния възел Даскалово. Междувременно Общинският съвет на Перник се събра на извънредно заседание.

Днешният протест бе значително по-малоброен от този на 20 ноември. Участниците обвиниха областния управител Ирена Соколова в некомпетентност и неглижиране на проблема:

"Липсата на съдействие между общината и ВиК дружеството, липсата на заинтересованост от проблема, пред който сме изправени. Тази незаинтересованост е вид некомпетентност", заявиха протестиращи пред БНР.

Минути след девет часа Ирена Соколова излезе при протестиращите и ги покани в зала "Струма":

"Аз съм готова за оставка всеки момент. Това за мен не е проблем. Проблемът е да можем да намерим водата, която да се върне в язовира".

Соколова обясни, че е изготвен план за действие. Протестиращите обаче отказаха да влязат в сградата и останаха навън. Пред медиите спелеологът Атанас Русев заяви, че до дни в язовир „Студена“ ще влязат значителни количества вода:

"Това, на което се натъкнахме е, че най-основните водоизточници на тези води, които по принцип са си водоизточници на язовир "Студена", те са отклонени".

Соколова съобщи, че заедно с експерти, инженери, спелеолози, специалисти по ВиК са установили неправомерно отклоняване на огромни водни количества от водосборния район на язовир "Студена" и заяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Марио Антонов от протестиращите сподели:

„Областният управител на град Перник има задължението да следи за стриктното изпълнение на всичко, свързано с язовир „Студена“. Поради факта, че докара до това положение язовира – реално цялото количество да е поo 4 милиона кубика, въпросът, който ще ѝ зададем, и най-вече аз като един от организаторите, ще бъде кога госпожа Ирена Соколова ще си подаде оставката. Мисля, че е време отговорност да понесе и господин министърът на околната среда Нено Димов във връзка със замърсяването тук на река Струма. Многократното, включително и вчера, реката течеше оранжева“

Антонов изтъкна, че в някои пернишки села има вода веднъж на 48 часа. Той допълни, че отклонение от Владайския канал с дебит 12-15 литра в секунда не е реално решение на проблема, тъй като може да захрани два блока.

В Мещица, едно от засегнатите от водния режим села в района, също се подготвя протест, каза още Марио Антонов.

Интервю и репортаж по темата можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.