Eмисия новини
от 17.00 часа

В Ардино протестираха заради лошото състояние на пътя за Кърджали

| обновено на 02.12.19 в 12:23

Жители на Ардино протестираха заради лошото състояние на пътя за Кърджали. На изхода на града те блокираха шосето и спряха движението за повече от час. Хората поискаха да бъде извършена цялостна реконструкция и рехабилитация на пътя, който е основен за няколко родопски общини. В момента по него е опасно да се пътува, каза Джейлян Муталибов от инициативния комитет:

“След Кърджали до Кьосево пътят е в окаяно състояние. Горе на Даладжата също. Тук в града, понеже няма околовръстен път и републиканската пътна мрежа минава през центъра, цялата улица „Бели брези“ е дупка до дупка, просто няма откъде да се мине. От Ардино до Светулка износващият слой на пътя не е направен, пътят поднася, хлъзгав е, много е опасен“.

Според протестиращите състоянието на пътя отблъсква и инвеститорите:

"Две години ни лъжат. Нищо. Колко инвеститори са се върнали, само като видят състоянието на пътя... Кой ще си прати тира да дойде тук, да се направи фабрика и как да ги спрем младите хора тук. 30 години, заради пътя, няма едно отворено работно място".

Ремонтът е заложен преди 2 години, като досега са рехабилитирани само 9 от общо 30-те километра. За да успокои страстите, на място пристигна директорът на Областното пътно управление в Кърджали Иван Гавазов.

"Поех ангажимент, че до сряда-четвъртък ще бъде изкърпена градска част. Възложено е на фирмата".

Гавазов уточни, че на пътя е извършен частичен ремонт за над 1 милион лева, а пари за цялостна реконструкция може да се очакват след въвеждане на тол системата. 

Въпреки това недоволните обявиха, че протестът им продължава и в следващите два дни. Обмисля се вариант към него да се включат и жители на общини в област Смолян. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от