Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да чукнем на дърво...

Има ли превенция на алцхаймер

Акад. Лъчезар Трайков
Снимка: Кирил Чобанов

Акад. Лъчезар Трайков в един сюжет за ума и за неврологията. За доброто, за креативното... Но и за проблемите. Как да преодолеем болестта на Алцхаймер, диагностика и лечение на заболяването Паркинсон, какво знаем за кръвната захар и нейното цялостно влияние върху организма? И още: рецепти за дълголетие на мисълта, ключове към щастието и усмивката...

Разсейването

"Разсейването не е начало на алцхаймер. Мечтането е профилактика, мечтането или представността е дар само на хората, никое друго живо същество не го притежава. Така че – мечтайте, за да запазите мозъчното си дълголетие."

Диагностиката

"Невролозите живеем в едно интересно време. През последните години 5-6 години в повечето диагнози вървим уверено в насока ранна диагноза. Дълго се заблуждавахме, че едно неврологично заболяване трябва да започне с видима, сериозна причина и тогава да почнем да го диагностицираме и да го лекуваме. За съжаление в годините се оказа, че този подход е грешен, тъй като повечето неврологични диагнози започват между 10 и 20 години преди първия неврологичен симптом, който е видим на повърхността. Когато говорим за болестта на Алцхаймер, тя е перфектен пример в това отношение. Затова е добре хората да се проверяват – може да е умора, стрес, депресия, прекаляване с алкохол – много причини могат да са свързани със забравянето."

Има ли превенция на алцхаймер

"Доскоро бих казал, че това е научна фантастика. Но днес казвам уверено, че превенция има. Ние имаме вече първите резултати. Първите научно обосновани проучвания бяха започнати през 2015-2016 г. Финландската гериатрична асоциация и Финландското дружество по деменции решиха да организират едно наблюдение върху 1200 души, които са в риск 10-15% по-голям да развият алцхаймер или някаква форма на деменция. Те бяха изследвани с всички съвременни методи и се видя, че действително в техния мозък е започнал процес на намалено хранене, намалена работа... На тези хора им беше предложена програма – т.нар. 

"Програма Фингер"  

Поради петте посоки, петте пръста. Първо, задължително стриктен контрол на всички рискови фактори – съдове и кръвно налягане, холестерол, диабет, тютюнопушене. Второ, физически упражнения под формата на разходки – предостатъчни са 4-5 разходки седмично по 40-50 минути. Средиземноморска диета. Социални контакти."

Една креативна дейност винаги е протективна за мозъка

Круизи, екскурзии, но на непознати места. Или игра в театрална трупа, клуб по рисуване, нови езици, музикални инструменти. Една креативна дейност винаги е протективна за мозъка. И накрая – т.нар. "чиста интелектуална стимулация" – има малки софтуерчета, на които човек може сам да се тренира и да прави упражнения.

За една година за тази група финландци е дала изключителен резултат. След една година нито един от тях не е имал повече белези на нарушена мозъчна функция или метаболизъм. Това окуражи всички и тази програма беше удължена за 7 години. Скоро ще излезе 3-годишното проследяване на тези хора. Има предложение да се направи "Еврофингърс" за всички европейски държави, които да се обединят в общ европейски проект, надяваме се това да дойде и в България. И накрая, включиха се и Австралия, и САЩ – на всички им хареса това предложение. Многопрофилната, многопластова профилактична дейност по едно и също време се оказа фантастично предложение."

Рискова скала

"Преди 10 години се събрахме европейски консорциум на експерти в областта и решихме да предложим една рискова скала: Възраст – 55+, нисък образователен ценз – четенето пази вашия мозък, четенето гарантира дълголетие, недобър контрол на артериалното налягане, недобър контрол на холестерола, хора с висок индекс на телесната маса (Body Mass Index - BMI) с наднормено тегло, физическа инактивност. Ако имаш отговор "да" на всичките тези въпроси, рискът да развиеш някаква форма на деменция след 65-годишна възраст е 25 пъти по-голям! Само с три рискови фактори рискът е 13 пъти по-голям." 

"Съвременната медицина трябва да е медицина не на лекуването, а на здравеопазването, на профилактиката", категоричен е акад Трайков. Ето какво още разказа в предаването "За здравето" акад. Лъчезар Трайков.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Сто тояги и ... такса "рецепта"

публикувано на 20.02.20 в 08:15