Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Покупката на руската ракетна система С-400 е от полза за НАТО, твърди Турция

Руска зенитно ракетна система С-400
Снимка: sputniknews.com

Турция смята, че закупуването на руската система за противоракетна отбрана С-400 е нещо положително за Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), заяви в понеделник Исмаил Сафи, член на Съвета за сигурност и външна политика на турското президентство.

Исмаил Сафи отбеляза: "Турция трябваше да придобие тези руски системи за отбрана С-400, като този ход няма да намали отбранителната способност на НАТО, а вместо това дори ще я засили. Ние го правим обаче не в името на НАТО, а за подсилване на нашата противовъздушна отбрана".

През миналата седмица Турция започна да тества внесените от Русия противоракетни системи С-400 въпреки критиките на своите съюзници от НАТО и по-специално от САЩ.

В тази връзка турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви преди дни, че Турция не е закупила руските ракети С-400, за да "ги държи в кутии". По думите му страната има нужда от системи за противовъздушна защита поради обширните си граници и допълни, че в момента бойно дежурство носят само испански батареи "Пейтриът" (на южната граница на страната, в рамките на партньорството в НАТО).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна