Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донка Михайлова: Оценено е усилието на Община Троян за по-качествено хранене на децата

Донка Михайлова
Снимка: Община Троян

80 финалисти от цяла Европа за престижна награда "Иновации в политиката". Конкурс, чийто победител ще бъде обявен в Берлин на 4-ти декември. Номинираните от България са министърът на образованието Красимир Вълчев, кметовете на Добрич, Враца, Рила и Троян, както и Ивелина Атанасова от фондация "Дигитални деца".

"За мен е изненада, че съм номинирана в този конкурс, който е много различен. Който мотивира и ни кара да мислим, че нетрадиционните решения са тези, които са насочи към постигането на резултати", каза пред БНР Донка Михайлова - кмет на Троян. 

По думите ѝ в този конкурс оценяването е от хора, които не познават номинираните, не познават начина на живот в България. 1076 европейски граждани, избрани на случаен принцип, от различни страни, са оценявали 2000 политици и от тях са избрали 80, които са оценили като иноватори.

Според Михайлова е било оценено усилието на Община Троян да работи за по-качествено хранене на децата: 

"Това е едно усилие, което, като местна власт, проявяваме от няколко години. Достигнахме до извода, че бихме могли да използваме общински земи, върху които да създадем оранжерия и да произвеждаме екологично чисти плодове и зеленчуци, в качеството на които сме сигурни. И тези плодове и зеленчуци да служат за храненето в детските ясли и градини, в детската млечна кухня, за  да бъдат здрави децата на Троян".

Донка Михайлова обясни, че този проект е финансиран изцяло от Общината и без подкрепа на чужди фондове. Предстои в него да бъдат включени хора, които са неравнопоставени на пазара на труда - хора с увреждания, като така ще бъде създадено едно социално предприятие.

Цялото интервю на Даниела Якова с Донка Михайлова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна