Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университети градят мостове между България и Башкортостан

Гузел Курбангалеева е от далечен Башкортостан, но говори български, добре познава страната ни и винаги говори за нея с много любов. Тя изучава езика ни като студентка в Башкирския държавен педагогически университет „Мифтахетдин Акмулла“ при проф. Леонид Михайлович Василиев. По-късно със свои колеги създава в университета Културен център „Славянски свят“, наречен на името на своя преподавател, а днес на свой ред Гузел Курбангалеева посвещава желаещите в тайните на българския език. По време на честите си пътувания до България проучва възможностите за създаване на съвместна програма между нейния и български университет. Един ден съдбата я среща с доц. Татяна Фед от софийския Нов български университет.

Макар и сравнително млада учебна институция – създадена скоро след демократичните промени в България – през 1991г., Нов български университет развива активно сътрудничество с други университети по света. Сред международните проекти на НБУ са, например, съвместна магистърска програма по Туризъм с Московския държавен лингвистически университет „Морис Торез“, както и проект „Българистика“, по който студентите от руския университет изучават български.

През 2011 г. при нас в НБУ се откри магистърска програма „Бизнес комуникации“ с изучаване на руски и английски език“, допълва доц. д-р Татяна Фед от НБУ. Точно тази програма заляга в основата на настоящото сътрудничество между българския и башкирския университет.

Гузел Курбангалеева и Татяна Фед / Снимка: Миглена Иванова

„С доц. Фед намерихме общ език и така тръгна нашата обща магистърска програма „Бизнес комуникации“, по която студентите получават две дипломи – от Нов български и от Башкирския държавен педагогически университет, – обяснява Гузел Курбангалеева. – Обучението е в лингвистическата плоскост. Нашите студенти имат възможност да изучават като втори чужд език български, преподавам го аз“.  Тя допълва, че програмата е нова, съществува едва от три години, но интересът към нея расте. „Наред с изучаването на българския език, запознаваме студентите с българската литература, изкуство, култура, гледаме филми и четем книги на български. Целта ни е в края на програмата те да достигнат ниво на владеене, равно на В2“, посочва Гузел Курбангалеева.

Кристина Ахметшина от Уфа сега е докторант в Китай / Снимка: личен архивТатяна Фед и Гузел Курбангалеева се гордеят с първия кадър, подготвен по общата магистърска програма – Кристина Ахметшина, която днес уверено продължава обучението си с докторантура в Китай. А по стъпките на Кристина вървят нови студенти, изявили желание наред с тънкостите на бизнес-комуникацията да усвоят и свободното общуване на български език. „Ние сме далеч – в Южен Урал. Това е границата на Европа. Ако вие сте в центъра на Европа, ние сме в нейния източен край. И въпреки това тук се отнасяме с много топлина към България, към българите, езика и културата на България“, споделя Гузел Курбангалеева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна