Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив в IT мрежата спря полети и влакове в цял свят, блокира работата на банки и медии

Снимка: Pixabay

Технически срив засегна институции в цял свят, сред които авиокомпании, медии и банки, предаде Би Би Си. На летището в Берлин всички полети са спрени до 10:00 ч местно време. В съобщението се посочва като причина техническа неизправност.

За мащабни ИТ проблеми съобщават и железниците във Великобритания. 

Британската телевизия "Скай нюз" не може да излъчва на живо. Проблеми има и Лондонската фондова борса.

Летище Схипхол в Амстердам, едно от най-натоварените в Европа, също е засегнато от глобалното кибер прекъсване.

От Австралия се съобщава за хаос на касите в супермаркетите, засегната е била работата на летището в Сидни, както и на телевизионни мрежи, които са останали без аутокю в ефир.

Американските авиокомпании издадоха заповед за „глобално наземно спиране“ на всички свои полети. Самолетите, които в момента са във въздуха, ще продължат пътуването си, но засега няма да излитат други.


Причината е неизвестна, но "Майкрософт" (Microsoft) съобщи за големи сривове в услугите му в глобален мащаб, предаде БТА.

От летище "София" съобщиха, че нямат проблем с компютърната система. До момента е отменен един полет - от Берлин-Бранденбург за София. Пътуващите да следят сайта на летището, препоръча Десислава Груева от наземния оператор на аерогарата:

"Самото летище "София" не е засегнато от срива, но заради ситуацията в Европа най-вероятно ще има закъснели полети, които не са успели да излетят".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна