Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедните страни плащат най-сериозно цената на природните бедствия

Снимка: БГНЕС

Най-вече бедните страни плащат цената на природните бедствия, които са принудили 20 милиона души годишно да напускат домовете си. Това сочи последният доклад на "Оксфам" - неправителствената организация, работеща за прекратяването на несправедливостите, причиняващи бедност.

Проучването обхваща десетилетието между 2008-а и 2018-а и се основава на данни от правителства и международни агенции, както и медийни публикации.

Проблемът ще се влошава, освен ако световните лидери не действат бързо, за да предотвратят нарастващите климатични промени, пишат от "Оксфам".

Докладът разкрива, че е три пъти по-вероятно хората да бъдат разселени заради циклони, наводнения и пожари, отколкото заради конфликти.

80% от засегнатите живеят в Азия. Този вид вътрешно разселване е временен, но мащабът му е изненадал изследователите, тъй като превръща климата в най-големия фактор за него.

От "Оксфам" призовават международната общност да прави повече за финансиране на програми в помощ на по-бедните държави, засегнати от климатичните промени.

Малки островни държави са седем от първите десет с най-висок процент на разселени заради природни бедствия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна