Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата в Косово повдигна обвинения на шестима за убийството на Оливер Иванович

Сръбски косовски политик Оливер Иванович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата в Косово повдигна обвинения на 6-има души за това, че са подпомогнали убийците на известния сръбски косовски политик Оливер Иванович.

До смъртта си Оливер Иванович беше смятан за един от малкото сръбски косовски политици, които държаха на диалог с косовските албанци и поддържаха, че не етническото разделение, а организираната престъпност е основният проблем на Косово. Той беше застрелян с шест куршума през януари 2018-а близо до офиса на своята партия в Косовска Митровица.

Убийците му се неизвестни и според издадения вчера обвинителен акт. Прокурорите в Прищина обаче са сигурни кои са двамата поръчители на убийството, макар да разкриват само инициалите им. И двамата са извън Косово и срещу им са издадени международни заповеди за арест.

В ареста обаче са двама сръбски полицаи, за които се смята, че са се опитали да скрият или да унищожат доказателства от местопрестъплението. За мотива на всичките шестима обвиняеми в обвинителния акт се твърди, че те са били част от престъпна група, действала още от 2011 година за овладяване на бизнеса и политиката в сръбските общини в Северно Косово.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна