Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Светкавици“ на Радослав Чичев с премиера в The Book

2
Снимка: Булфото

Светкавици
Баща ми поправя небето

Това е най-краткото едноименно стихотворение, с което завършва новата поетична книга на Радослав Чичев. Книга, белязана с виталност и болка от загубата на близък човек. Светла, емпатична и мъдра. Предшествана от стихосбирките му: „От прашинката на деня“, за която през 2012 г. Р. Чичев е отличен с бронзов „Пегас“ на „Южна пролет“ в Хасково, „Сърцето на ловеца е лисица" и „5.6“. 

Чичев е автор и на пиесите „Колекционерката“, „Траевремене“ и „Звездата на Планк“. През 2012 г. е победител на Фестивала "София: Поетики". Един от участниците в поетичното представление "4х4", Радослав Чичев е утвърден глас от ефира, водещ на предаванията "Аларма" и "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР.

„Светкавици“ е най-мощната и същевременно най-нежната книга на Радослав Чичев. Потопена цялата в бездънната рана на загубата, тази стихосбирка успява да види най-мъчителните лични преживявания като провокация за търсенето на по-точен и по-въздействащ поетически изказ, което за един поет е най-съкровеният начин на търсене на собствения път, отговорност и смисъл. 

Точно това впрочем превръща лирическия герой на тази книга именно в „будния син“ – онзи, който вижда под повърхността на думите и нещата, който е в състояние да отключи безкрайната творческа сила и на най-тежките изпитания", казва за творчеството му Людмила Миндова, която ще представи книгата.

"Стихотворенията са разтърсващи. Нежност, прямота, сдържаност, отчаяние, могъщество – всичко в няколко реда, в един ред. С приковаваща ни конкретика. Мъртвият баща вече живее в сина. По-силен от сина. И в това няма абсолютно никаква литература. Няма „Баща ми в мен“. 

Има живот, има смърт – и отново живот. И изведнъж буквалността се пречупва – и става монументална метафора. У нас много се лъже – и това минава за литература. А Радослав Чичев ни дарява сърдечни истини. Не бърза. И живее вместо баща си" – допълва Марин Бодаков.

Премиерата е на 3 декември от 18.30 в столичния клуб The Book.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна