Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Най-красивата жена на света" - изложба във Виенския еврейски музей

Хеди Ламар е смятана за най-красивата жена в света по своето време
Снимка: http://www.jmw.at/de/exhibitions/lady-bluetooth-hedy-lamarr

Виенският еврейски музей представя богата документална експозиция, посветена на Хеди Ламар, холивудска звезда, обявена за най-красивата жена в света през 30-те години на миналия век. Световноизвестна актриса, предизвикала скандал през 1933 година с австрийско-чешкия филм "Екстаз" заради кадрите, показващи за първи път женска голота, партнира на най-известните холивудски актьори.

Експозицията от документи, проследяващи живота на Хеди Ламар разкрива друга, не така известна за широката публика страна от нейното творчество: заедно с композитора Джордж Антейл тя изобретява през 40-те години дистанционно управление за радиовръзка с торпедо, чийто сигнал много трудно може да бъде смутен, тъй като е разпределен на няколко честоти. По време на Втората световна война изобретението не е намерило приложение, тъй като е било скъпоструващо и трудноприложимо. Но няколко десетилетия по-късно става основа за разработката на технологията блутут, за съвременните джи-пи-ес системи, за безжичната връзка уай-фай. За своето откритие Ламар получава през 1998 година австрийската Награда за изобретения.

С прецизна последователност изложбата разказва коя всъщност е Хеди Ламар. Родена през 1914 година във Виена като Хедвиг Кислер в еврейско семейство с баща банков директор и майка концертираща пианистка, Хедвиг се радва на охолно детство в един от скъпите виенски квартали. Тя напуска училище, за да се отдаде на артистична кариера. Едва на 21-годишна се омъжва за изключително богат оръжеен търговец. От неговата ревност и от настъпващия националсоциализъм се спасява през 1937 година чрез бягство през Европа за САЩ. Първият й филм в Холивуд "Алжир" под новото й име Хеди Ламар я прави световноизвестна като най-красивата жена в света.

Личният живот на Хеди Ламар е изпълнен с много висини и падове. Тя сключва общо шест брака, когато артистичната й слава избледнява, опитва късмета си като филмова продуцентка, но фирмата й фалира. По-късно американската преса се занимава с неуспешните й пластични операции и със случаите, когато я залавят да краде скъпа козметика, въпреки, че в чантата й са намерени чекове на висока стойност. Хеди Ламар се оттегля от обществения живот, живее в пълна изолация, премества се да живее в Ню Йорк, а по-късно във Флорида, където остава до смъртта си през 2000 година.

Изложбата показва филмови плакати, снимки, откъси от филми и оригинали на писма, предмети от личния архив на артистката. Експозицията ще остане във Виена до началото на май идната година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна