Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смениха областния управител на Перник заради водната криза

33-годишният Емил Костадинов е новият областен управител

| обновено на 04.12.19 в 13:12
2
Ирена Соколова беше освободена от поста областен управител на Перник.
Снимка: Областна администрация Перник

Правителството освободи областната управителка на Перник Ирена Соколова. Поста поема Емил Костадинов.

Оставката ѝ поиска преди дни премиерът Бойко Борисов заради водната криза в града:

„Аз съм го обявил, има си градове с по-тежък проблем с водата, те си сложиха режим, режимът сега им падна, там заради пусти извори. Ако те бяха застанали да кажат - водата свършва и ние, ако сме добри стопани, трябва така да направим. Затова и кметът си понесе своята оценка на изборите, областният управител, шефът на ВиК-то“.

Министърът на екологията Нено Димов заяви, че към момента притокът на вода в язовир „Студена“ е по-голям от разхода.

Министър Димов обяви, че вода за промишлени нужди на предприятията в Перник не се подава.

Проверява се какво количество вода е отклонявано неправомерно от язовира към Радомир.

Установено е, че водомерът на помпената станция е премахнат. Предписано е поставяне на ново устройство, тъй като не може да се установи с точност какво количество вода се подава сега към Перник.

Пред министрите от правителството Нено Димов заяви:

„Информацията, която имам от понеделник, е, че след пломбирането на помпената станция притокът към язовира е по-голям от разхода, който е за първите два дена“.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обяви, че водата от владайския канал вече се пренасочва към язовира, но притокът силно се влияе от атмосферните условия. Заради режима на водата в Перник са зачестили авариите по тръбите. Днес ще се разгледат две експертни предложения за дългосрочно решаване на проблема с водната криза в Перник.

„Едното от предложенията е за сондиране - допълнително, другото от предложенията е използване на карстови пещери и допълнителен източник на вода. Ще направим доклад с необходимите средства за реализация на някои от тези предложения, ако експертите решат, че те са удачни“, каза министър Аврамова.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че от 418-те общински язовири, които се нуждаят от ремонти, за 118 се подготвя документация. Вадят се разрешителни за строеж. За 10 от тези язовири ремонтите са започнали. До края на годината ще започне ремонтът и на още пет.

“Там където язовирите подават и вода за нуждите на населението, там съм в синхрон с ВиК-тата., за да не се стигне до затруднения за предоставяне на тази услуга“.

По темата премиерът Бойко Борисов заяви:

„Трябва да имаме много ясна стратегия за безводието. Дай Боже, да дойде сняг, непрекъснато ще го чистим докато напълни язовирите, защото преди имахме проблеми с наводнението, сега - с безводието“.

Бивш кмет на кметство става областен управител на Перник

Бившият кмет на най-голямото пернишко кметство Емил Костадинов наследява Ирена Соколова на поста областен управител на Перник.

Костадинов е 33-годишен, от Перник, бивш кмет на най- голямото пернишко кметство „Изток“ от 2015 до 2019 година, а в момента е общински съветник от ГЕРБ. Работил е като главен експерт в Областното пътно управление – Перник.

Завършил е Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков”, където придобива бакалавърска степен по специалността „Техника, технология и управление на транспорта“ и две магистърски - „Икономика на транспортната фирма“ и „Автоматизирано проектиране в машиностроенето“.

Костадинов е магистър и по специалността „Стратегическо ръководство на сигурността и отбраната“ във Военната академия „Георги С. Раковски“ – София.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия