Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова платформа приобщава повече хора с увреждания към пазара на труда

Зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова връчва наградата на Пламен Проданов
Снимка: Работоспособни.бг

В България едва 10% от хората с увреждания работят, заяви на пресконференция в БТА по случай Международния ден на хората с увреждания Елка Тодорова, председател на Управителния съвет на Националната федерация на работодателите на хората с увреждания. В Западна Европа този процент е – 30, което е един от показателите за по-добрата интеграция на тези хора в обществото.

В България през последните една-две години се предприеха, включително и под натиска на гражданското общество, редица важни законови промени за подобряване на социалното включване на тези хора в българското общество, най-важната от които е новият Закон за хората с увреждания. Член 38 в този закон третира възможностите на така наречената „социална икономика” да създава условия за по-широко, подпомагано и насърчавано от държавата, наемане на работа на хора с увреждания. Разбира се, става въпрос за работа, съобразена с техните възможности и работни места адаптирани за тази цел със средства от страна на държавата. Само в тазгодишния бюджет за тази цел са предвидени 4 милиона лева, като досега са усвоени едва 0,5 млн. Сега на ход са българският бизнес, държавната администрация и самите хора с увреждания с техните усилия да приложат закона на практика.

Да подпомогне тези усилия на държавата и обществото си поставя за цел създаденият неотдавна сайт Работоспособни.бг. Това е независима кариерна платформа, създаваща комуникационна среда в подкрепа на специфичния пазар на труда, обхващащ хората с увреждания в трудоспособна възраст и нарастващия брой социално отговорни работодатели.

По повод Международния ден на хората с увреждания Министерството на труда и социалната политика връчи своите Годишни национални награди за социални иновации 2019. Втора награда в категория „Социални иновации, свързани с предоставяне на социални продукти и услуги“, получи екипът на платформата Работоспособни.БГ.

Пламен Проданов и Христина Бързанова, които работят в сайта, гостуваха в предаването „Познати и непознати“, където разказаха за целите, които си поставят и своята работа. Освен тях в разговора взеха участие Елка Тодорова – председател на Националната федерация на работодателите на хора с увреждания, Силви Таниелян, специалист човешки ресурси във фирма, която наема и в която работят хора с увреждания, и която използва платформата, и доц. д-р Стоян Ставру от БАН. 

Те разказаха как мрежата в полза на хора със специфични потребности и възможности при търсене на работа „Работоспособни.БГ“ може значително да промени живота на хората с увреждания и да подпомогне желанието на българското на общество за тяхната по-добра социализация.

Какво още казаха събеседниците в студиото, можете да чуете в звуковите файлове


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени