Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска рапсодия "Вардар" отново ще звучи в Златната зала на Музикферайн

Софийска филхармония

Златната зала на МузикферайнВ аналите на виенското Дружество на приятелите на музиката (Musikverein Wien) присъства изпълнение на Българска рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров - от Виенските симфоници през 30-те години на ХХ век. След десетилетия отсъствие тази емблематична българска творба ще заеме достойното си място в концерт на Софийската филхармония на 5 декември в Златната зала, която сме свикнали да свързваме с Новогодишните концерти на Виенските филхармоници на 1 януари.

Гостуването на националния ни оркестър се готви от месеци и е второто в историята - след концерта през 2000 г., ръководен от Емил Табаков. Под диригентската палка на директора на Софийската филхармония ще прозвучат още Сюитата "Жар птица" от Игор Стравински и Симфония №9 "Из новия свят" от Антонин Дворжак. 

Найден Тодоров"Това е една огромна радост, че предстои такова събитие и с наближаването му ентусиазмът у всички нас е все по-голям. Аз самият си признавам, че от повече от 20 години очаквам подобно събитие в живота си - с любим оркестър да бъда в тази зала. Още повече, че и програмата, както ми казаха приятели във Виена, е много добра за музикалната публика. Разбира се, признавам си, има и една друга надежда - че ние ще можем да свирим тук и много други български и не-български автори в поредица от концерти в бъдеще." - сподели в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" директорът и диригент на Филхармонията Найден Тодоров.

Софийската филхармония може да се похвали с много завоевания напоследък - с блестящи изяви в 90-ия сезон и с достойно продължение на звездната линия в настоящия. 

"Това, което мога да кажа с някаква гордост, е, че ние успяваме да връщаме високото ниво и това се дължи на факта, че музикантите започват отново да се чувстват ценени от своята публика, а и от факта, че работят с известни изпълнители. Това е една от причините аз да не искам Софийската филхармония да загуби възможността да работи с големи изпълвители, защото, независимо каква е ситуацията в България икономически, има нужда от поне един състав (защо не и повече!), който да показва, че бъдещето за нас не е невъзможно и не е свързано само с опит да оцелеем, а нашето бъдеще е свързано с развитие и с позитивна оценка на това кои сме ние и къде се намираме. Това е нещо, за което аз работя през последните три години. Вярвам, че и Филхармонията го заслужава, а и нашата публика го заслужава! Вярвам, че и българското музикантство като цяло го заслужава." - заяви директорът на Софийската филхармония.

След гостуването във Виена, на 7 декември Софийската филхармония и Найден Тодоров ще изнесат концерт и в хърватската столица Загреб.

Цялото интервю с Найден Тодоров можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна