Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха Рейтинговата система на висшите училища у нас за 2019 г.

Рекордно ниско ниво на безработицата сред висшистите у нас

| обновено на 05.12.19 в 15:02
Снимка: БГНЕС

В Министерството на образованието и науката беше представено новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България за 2019 година.  

Системата съдържа разнообразна информация за всички 51 висши заведения  у нас посредством над 100 отлдени индикатора, които измерват различни аспекти от дейността на ВУЗ-овете. В това число -  учебен процес и учебна среда, както и престиж, научна работа и регионална значимост, а също и социално-битови и административни услуги, както и реализация на вишистите на пазара на труда.

Безработицата сред завършилите висшисти у нас е достигнала рекордно ниско ниво от 2,2 на сто, показва новото издание на рейтинговата система на висшите училища в България за 2019 година.

Данните от системата също така сочат, че студентите през тази година са с шест хиляди по-малко в сравнение с предишната.

Увеличава се броят на вишистите, оставащи да работят у нас, както и реализацията им на пазара на труда. Половината от завършилите обаче работят на позиции, които не изискват висше образование. Най-ниска е безработицата сред завършилите медицина и фармация – под едно на сто.

По-висока – над 3 на сто - е тя при професионалните направления социални дейности и психология. С най-високи доходи са завършилите информатика и математика.

Наблюдава се спад от 30% на приема в професионални направления като икономика и администрация. Ръст от 30 на сто обаче има в приема при медицината и военното дело.

Увеличават се научните публикации на висшите училища у нас, сочат още данните от рейтинговата система.

Репортаж на Андрей Борисов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна