Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: архив

Вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за газопровода "Турски поток" "Комерсант" определя като "неумолим ултиматум", поставен на българските власти. Путин заяви, че България - "очевидно под външен натиск", умишлено бави продължението на "Турски поток" на своя територия. Ако България се откаже от проекта, Русия ще успее да намери други варианти за доставка на газ в Южна Европа, каза Путин.

Руският президент е разтревожен от странното поведение на България, пише "Московский комсомолец". Путин обвини България, че проваля плановете на "Газпром" да пренасочи от началото на 2020 г. част от газа, транзитиран през Украйна, в новата тръба, предназначена за износ на горивото, уточнява "Ведомости".

Българският премиер Бойко Борисов отговори на Путин, отбелязват изданията в Русия. Борисов разчита България да убеди Русия, че е сигурен транзитьор за руския газ, пише "Правда".

България строи "Балкански поток", който ще стане част от "Турски поток", с максималната възможна скорост, пише "Лента" като цитира думите на Борисов, който обясни забавеното започване на процеса с провеждането на задължителни процедури. Той изрази надежда до края на идната година газопроводът да заработи и Владимир Путин лично да види строежа.

По думите на Борисов, щом строежът приключи, България ще стане "единствената бърза и добра алтернатива" за руския газ, посочват още изданията.

Руски шпиони са използвали Френските Алпи като базов лагер за операции в цяла Европа, пише вестник "Монд". Според френския ежедневник 15 служители на руското военно разузнаване, специализирани в убийствата, са се придвижвали на континента от 2014 г. Контраразузнаванията на Франция, Швейцария и Великобритания издирват руските шпиони. Един от тях е бил идентифициран от британските служби като един от тримата извършители на атаката в Солсбъри, при която бяха отровени бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Според "Монд" руските шпиони са действали във Великобритания, България, Крим, Молдова и Черна гора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна