Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Владимир Малинов: Няма умишлено забавяне на проекта за газопровод

Той отрече да има външен натиск за забавяне на изграждането на "Балкански поток

Снимка: БГНЕС

"Няма умишлено забавяне на реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз", която е необходима за транспортиране на съответните количества природен газ". Това каза пред БНР Владимир Малинов - изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". По думите му не може да се говори за забавяне на проекта. Той припомни, че на 18 септември беше сключен договор с консорциума "Аркад". 

 "Съгласно договора в рамките на 250 календарни дни от възлагателното писмо, изпратено на 25-и септември, следва да бъде реализирана инфраструктура с дължина от 308 километра. Тези 250 дни изтичат на 31-ви май 2020-а година. А в рамките на 615 дни трябва да бъде реализирана и построена останалата инфраструктура - останалите 168 километра. Така че в момента сме в договорените срокове", категорично заяви Малинов в предаването "12+3" по "Хоризонт".

По думите му работата по изграждането на "Балкански поток" продължава и в момента при зимни условия: "Работи се на три участъка - в района на общините Плевен, Кнежа и Искър. Тези три участъка са с дължина от 150 километра".

Малинов категорично отрече да има външен натиск за забавяне на проекта "Балкански поток": "Няма, надявам се и да няма!", каза той.

Според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" икономически и технически "Балкански поток" има редица предимства за реализацията не само на пренос на газ през територията на България, но и като част от концепцията за газов хъб "Балкан" и България да се превърне в регионален център и играч на газовите пазари.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Владимир Малинов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Какво е искала да каже Наредба Н 18

публикувано на 24.01.20 в 13:42