Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биография на Леонардо да Винчи от норвежеца Атле Нес излиза на български

Изданието ще бъде представено на предстоящия панаир на книгата в НДК

Фрагмент от корицата на биографията

Новата биография „Леонардо да Винчи“ от норвежкия автор Атле Нес представя любопитни детайли около личността и творчеството на най-яркия художник на Ренесанса. Книгата излиза в България в годината, в която светът отбелязва 500 години от смъртта му и ще бъде представена на предстоящия идната седмица Международен панаир на книгата в НДК.

„Авторът Атле Нес разказва изключително любопитни неща. Той не пропуска това, което се знае от векове, основно от първата биография на Леонардо да Винчи. Атле Нес не е случаен биограф. Той е голям, доказан писател, превеждан на много езици, автор на романи, но и може би един от най-големите, най-добрите биографи, особено когато става дума за художници“, разказа в предаването „Хоризонт до обед“ издателят Пламен Тотев. Дело на Атле Нес са забележителната биография на Мунк и отличения с наградата „Браге“ животопис на Галилео Галилей - и двете издадени на български език.

Пламен Тотев

Незаконен син, роден в малко тосканско село, левичар, хомосексуалист – всичко това едва ли е било предпоставка за изграждане на добра кариера в Европа от 15 век. Леонардо обаче преобръща представите за развитие и надхвърля мащабите на времето си.

Фрагмент от корицата

„Леонардо се е славел с това, че в него пламвала ненадейно искрата на някаква гениална идея – нещо ново, независимо дали ще бъде изобретение, дали ще бъде идея за създаване на картина. Атле Нес се запалва по личността на Леонардо, когато след едно пътуване във Франция сред замъците по Лоара попада в един от тези замъци и съвсем случайно там вижда, че е погребан Леонардо да Винчи – нещо, което може би не се знае толкова“, допълни Тотев.

След това Атле Нес се впуска в проучване на местата, където е живял Леонардо, както и в историите около създаването на неговите произведения, заравя се в ръкописите му. Ценното в документалната биография е това, че тя донякъде е и като художествено произведение, отбеляза още Пламен Тотев. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна