Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабавно преизчисляване на всички пенсии искат от "Съюз на пенсионерите 2004"

Снимка: БГНЕС

От най-голямата пенсионерска организация у нас - "Съюз на пенсионерите 2004", настояха за незабавното преизчисляване на всички пенсии със средния осигурителен доход за 2017 година. Заради отказа на държавата да го направи, ще бъдат сезирани европейски институции през Европейския пенсионерски съюз, където членува и българската организация на възрастните.

Валентина Николова - председател на пенсионерския съюз, обяви мотивите да се иска преизчисляването на пенсиите:

"Над милион и 400 000 са с пенсии до 300 лв. Може да ви е смешно, но с между 200 и 300 лв. са най-големият процент пенсионери в България". 

От организацията казват, че може да се намерят милиард и половина лева за преизчисляването. Д-р Петър Бодуров: "Тези смешни техни истории, откъде ще вземат парите - откъде ще вземат техните си премии за пореден път? Аз пититам като гражданин на Република България". 

Друго искане е планираното увеличение с 6,7 на сто на пенсиите да влезе в сила от 1 януари, а не от средата на следващата година.

"Тъй като инфлацията, виждате как вървят цените, е изяла всичките тия 6,7%."

"Как? Ами, това е смешна работа. 125 евро ще им дадем минимална пенсийка... За къде ще им стигнат тия пари? И сега ще им дадем 40 лв. Тези 40 лв. стават като 4 стотинки. Това е срам и позор за всички български правителства, за всички политически партии".





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна