Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС запазва твърдата си политика спрямо криптовалути като "Либра" на "Фейсбук"

Не бива да се допускат в Европейския съюз частни криптовалути валути като "Либра" (Libra) на "Фейсбук" (Facebook), докато не бъдат адресирани рисковете, които те биха могли да представляват, обявиха в четвъртък финансовите министри на ЕС в съвместно изявление.

Този ход потвърждава твърдата линия на единния блок срещу дигиталната валута "Либра" блока, която предизвика след нейното обявяване през юни критики от страна на редица глобални регулатори заради възможното ѝ въздействие върху финансовата система.

"Никоя глобална цифрова валута (stablecoin) не трябва да започне да функционира в Европейския съюз, докато не бъдат адекватно идентифицирани и решени правните, регулаторните и надзорните предизвикателства", посочва министрите в съвместното изявление.

Stablecoins са цифрови валути, като "Либра", които обикновено са подкрепени от традиционни финансови активи като пари и ценни книжа, докато дигитални валутите като биткойн не са, но и двата вида са криптовалути.

С оглед на постоянен натиск от страна на регулаторите, една четвърт от първоначалните поддръжници на "Либра", включително разплащателни гиганти като Mastercard и Visa, се отказаха от този проект на "Фейсбук" през октомври. Това остави "Фейсбук" и още 20 други членове на базираната в Женева Асоциация "Либра" да продължат сами напред с проекта, който по план трябва да стартира до юни следващата година.

Финансовите министри от ЕС също така заявиха, че могат да разгледат правилата на ЕС за регулиране на криптовалутите и на Stablecoins като част от едни по-глобален план.

Европейската комисия вече работи по този нов регламент, заяви еврокомисарят по финанси Валдис Домбровскис по време на срещата на финансовите министри в Брюксел.

Министрите също така похвалиха и работата на Европейската централна банка върху собствена публична цифрова валута, която може да представлява алтернатива на подобните частни инициативи.

В документ, представен на министрите на финансите, ЕЦБ заяви, че може да се наложи създаването на публична цифрова валута, ако разплащанията в Европа останат твърде скъпи.

Евентуалното ѝ приемане може да бъде ускорено при сигнали за по-слаба кешова употреба, отбеляза ЕЦБ, но в същото време предупреди, че въздействието от подобна инициатива върху финансовата система може да се окаже много голямо и следователно трябва да се оцени внимателно.

Европейските финансови министри подкрепиха и плановете за укрепване на правомощията на съюза за борбата с прането на пари, следвайки поредицата от скандали, засегнали редица европейски банки.

Те призоваха Европейската комисия да проучи възможността за прехвърляне на правомощия за надзор на съвместен орган на ЕС и за коригиране на правилата за засилване на координацията между националните органи.

Въпреки че престъпни организации често изпират приходите от незаконната си дейност в чужбина, в момента с борбата срещу финансовата престъпност в ЕС се занимават най-вече националните органи, които обаче не винаги си сътрудничат напълно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна