Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтим Милошев: Осигурени са 245 млн. лв. за компенсация на бизнеса за високите сметки за ток

Хотелиери и ресторантьори отмениха подготвяния за следващата седмица протест

2
Снимка: Даниела Костадинова

245 млн. лв. са осигурени за компенсация на бизнеса за по-високите с 40% сметки за ток от месец юли до края на годината. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев след среща с хотелиери и ресторантьори в к.к. "Слънчев бряг".

Очаква се изплащането на средствата да започне след 2 месеца, когато страната ни ще получи поисканата нотификация от ЕК.

След края на срещата от бранша отмениха подготвяния за следващата седмица протест.

След като ескалира напрежението предизвикано от високите цени на електроенергията, които изненадаха туристически бранш в разгара на сезона, министър Милошев пристигна на спешна среща в Слънчев бряг с готово решение на проблема.

"Държавата взе решение да се предостави помощ за цената на електроенергията над 180 лв. за мегаватчас електроенергия за цялата ни икономика. Парите са осигурени договорите с електроразпределителните дружества, през които трябва да мине тази помощ, за да стигне до крайните потребители, са сключени. Единственото нещо, което очакваме в момента, е европейската нотификация на тази държавна помощ. Нотификацията на Европейската комисия се очаква да бъде в рамките на 2 месеца".

Как ще получат компенсациите си за месеците юли, август и септември представителите на бизнеса, обяснява бургаският депутат Жечо Станков:

"Първият начин е чрез приспадане от сметката. Вторият начин, ако вече са спрели да работят, ще бъде чрез директен трансфер от търговеца на ток, който им го е доставил, като по сметката ще бъдат преведени средствата. Третият вариант е, ако той вече няма отношения със съответния търговец, директно от държавата в лицето на "Фонд сигурност на електроенергийната система" ще възстанови средствата, така че бизнесът трябва да е спокоен".

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени