Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Вляво от пътя Лондон – Калкута“ – филм за Влади Киров

2
Влади Киров
Снимка: БГНЕС архив

Неотдавна в кино „Одеон“ се състоя прожекция на документалния филм „Вляво от пътя Лондон – Калкута“ на режисьора Михаил Мелтев, по повод 70-годишнината на сценариста Влади Киров. За съжаление, той не успя да дочака тази прожекция, но сега, след неговата кончина, си даваме сметка за значението му. 

Автор е на книгите „Розенбуш“, „Делта“, „Спомен за едно превъплъщение, или историята на Кадъм и Хармония“, „Юридически казус“, „Картографирането на рая“; сценарист на „Военен кореспондент“ и „Корабите са пълни“, „1934-та“, „Атентатът“, „Европолис“.

Както изтъква проф. Вера Найденова: „Човек, който съчетаваше едно много добро, много солидно знание, познание върху историята и художествено-образното мислене. Това не се случва често. Има, разбира се, исторически филми, в които тези неща се съчетават, но те се съчетават в някаква органика, докато при Влади Киров във всичките му филми съществува историческото знание и художествената образност като две сравнително по-независими системи. И те се допълват, и си взаимодействат, и се доопределят по един по-рационален начин. Спомнете си филма за Ньойския договор, изграден чрез художествени символи, и да стигнем до филма „Вляво от пътя Лондон-Калкута“, той охудожестви историята в историческите филми и историзира художествето в същите тези филми“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна