Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно ниска безработица сред висшистите

По-малко студенти, по-добри позиции на пазара на труда

По-малко студенти в държавните университети, но с по-добра реализация на пазара на труда. Този извод направиха от Министерството на образованието и науката при представянето на  Рейтинговата система на висшите училища в България за 2019 г. Най-предпочитан от кандидат-студентите отново е Софийският университет „Св.Климент Охридски“, който води в 21 от общо 52 професионални направления. Следват Техническият университет, който е първи в шест направления, и Медицинският университет в София.

Рекордно ниска безработица

През тази година безработицата сред завършилите висше образование е рекордно ниска за последните пет години - 2,2 %. Положителна тенденция през 2019 г. е и това, че 80% от вишистите се реализират на  българския трудов пазар. Според Рейтинговата система на висшите училища, средният осигурителен доход на завършилите нараства, достигайки  1297 лв., като през миналата година доходът е бил 1151 лв. Най-високи заплати получават изучавалите специалности, като информационни технологии, компютърни науки, телекомуникации и математика. Но все още половината от завършващите висше образование заемат позиции, за които не се изисква такова, посочи Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт „Отворено общество“.

Повече инженери, лекари и педагози и по-малко икономисти, юристи и администратори се обучават през тази година, отчита Рейтинговата система на висшите училища. От данните в нея, достъпни чрез интернет платформата, става ясно още, че броят на студентите намалява с 6 хиляди души през 2019 г. или с 45 хиляди в сравнение с преди 5 г.

Административни промени  

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отбеляза, че наред с намаления брой на студентите и преструктурирането на професионалните направления, в университетите ще се изискват и административни промени:

Нашите висши училища ще се развиват по-добре, ако са по-свързани. Те трябва да са свързани най-вече в европейски университетски мрежи, защото ще имат значително конкурентно предимство. Това ще бъдат европейски консорциуми, които ще издават общи дипломи, ще споделят ресурси. Висшите училища трябва да са свързани и тук, в България, по отношение споделянето на ресурси.

Именно такова развитие се залага и в готвената стратегия за висшето образование за периода след 2020 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна