Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечерта на Никулден ще грейне елхата

Обща трапеза и курбан за Никулден в Ново село

Снимка: Радио ВИДИН, Архив

Никулденската традиция да се празнува с обща трапеза и рибен курбан в Клуба на пенсионера и хората с увреждания "Просънъц" бе въведена от възрастните новоселяни още в първата година на учредяването. Селото е на дунавския бряг,  има много моряци и рибари, а първата черква, построена още през турско време, носи името на Свети Николай Мирликийски. 


За празника бе отслужена празнична литургия в голямата черква "Успение Богородично" от отец Мариян. Своя пóклон оставят жените, чиито домове празнуват светец на този ден. Жито, украсено с ябълки и дребни бонбони, питка и вино, сладкиши и бонбони за здраве поднасят домакините. 


На обяд в столовата на Социалния патронаж към Общината се събират на общо веселие над 50 пенсионери - членове на местния клуб. Менюто е подбрано от ръководството на клуба според традицията - рибена чорба, постна салата, пържена риба. Пенсионерки от читалищната битова група са подготвили музикален поздрав за колегите си. 


По традиция вечерта ще бъде запалена и новогодишната елха в Ново село. А после идват коледните празници. Вече са започнали записванията за съвместно отбелязване с пенсионерския клуб на град Белоградчик на 22 декември сред приказните Белоградчишки скали. 


Честит празник на всички именници!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна