Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

49 доброволчески инициативи са номинирани в конкурса “Доброволческа инициатива“

Президентът Румен Радев участва в церемонията по връчването на годишните награди в конкурса "Доброволческа инициатива" за 2019 г.
Снимка: БТА

Сред отличените в тазгодишния конкурс „Доброволческа инициатива“ е програмата „Розови очила“ към Социалната чайна във Варна, която помага на деца и младежи в неравностойно положение. Наградите бяха връчени на церемония в Президентството.

49 доброволчески инициативи от цялата страна бяха номинирани в конкурса тази година. Президентът Румен Радев се обърна към участниците:

"Най-голямата награда това е удовлетворението, че сте подали ръка на хора в нужда, усмивките, които получавате затова, че сгрявате нечий ден и не забравяйте, че дори да промениш един-единствен човешки живот към по-добро, ти променяш света".

Социалната чайна във Варна променя живота на деца в неравностойно положение, давайки първа работа на младежи, израснали в домове:

"Вярваме, че всеки трябва да бъде подкрепен. Никой не би трябвало да бъде оставян“, казаха от инициативата.

Отличена беше инициативата "Мултикулт-градска среда". В проекта се включват 150 души, сред които и бежанци. Направили градина в центъра на София и засадили в нея подправки от цял свят:

"За контакта с почвата има редица проучвания, че действа психологически успокояващо. За чужденците беше много позитивно да пуснат корени и чисто физически да наблюдават как растенията, които са посадили от своите страни на произход, растат и се развиват. Накрая заедно обрахме плодовете на труда си", обясниха авторите на проекта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна